SOBOTNA OMREŽJA

Martin Strel bo plaval okrog sveta

Objavljeno 26. september 2015 12.10 | Posodobljeno 26. september 2015 12.12 | Piše: Borut Perko
Ključne besede: Martin Strel

Veliki rečni mož, kot Američani nazivajo dolenjskega plavalca, napovedal nov podvig.

Čez nekaj dni bo Big River Man (Veliki rečni mož), kot naj bi ga imenovali v Ameriki, Martin Strel, pri nas poznan tudi kot Žabca, iz zaselka Mala Priča nad Mokronogom, star 61 let. Mokronajzar, torej, je pred dnevi v New Yorku napovedal tudi nov plavalni podvig: plaval bo okoli sveta. Tako vsaj razlaga na tovrstne akcije mahnjenim ameriškim medijem, ki mu absolutno verjamejo, in redkim slovenskim novinarjem, tistim, ki mu še nasedajo. »Martin Strel plava z nožem, pripetim na desno nogo – če naleti na morske pse,« je ameriška televizija CBS začela najnovejši prispevek o slovenskem ultramaratonskem plavalcu. Kajpak jim je o morskih psih, nožu in še čem naložil prav on, bržčas že pred leti. V kombinaciji z anakondami v Amazonki, malo manjšimi kačami in aligatorji na Misisipiju pa bog ve kakšnimi velikimi in malimi vodnimi pošastmi na Jangceju...

V vodo naj bi se spustil spomladi prihodnje leto, iz nje pa naj bi zlezel po petnajstih mesecih, ko naj bi preplaval svet. Sicer pa Žabca z ameriško partnerico, od žene, s katero ima odrasla sina Boruta in hčer Nino, se je ločil pred leti, živi v eminentnem predelu Phoenixa v Arizoni, prek luže je že sedmo leto. V Ameriki, kot pravi, mu izkazujejo zasluženo spoštovanje, častijo ga kot boga in živi kot kralj, cedita se mu med in mleko.

Plavati se je učil s Peterletom

Splaval je v bajerju, velikem deset krat deset metrov, pri Mirni na Dolenjskem, menda sta se plavati naučila skupaj z Lojzetom Peterletom, prav tako doma s tistega konca Dolenjske. Menda zato, ker Peterle Strelovih trditev o njunem skupnem učenju plavalne abecede nikdar ni potrdil.

Nekateri ga tudi pri nas kujejo v zvezde od njegovih prvih rečnih podvigov, ko se je leta 1992 za 105 kilometrov 28 ur valil po Krki in leto pozneje, ko je po Kolpi, vode je bilo do kolen, v 16 urah preplaval 62 kilometrov. Prve vodne avanture takrat honorarnega učitelja kitare na glasbeni šoli v Grosupljem je sponzoriral in tudi organiziral Belokranjec Tone Grahek, ki ga Strel danes niti ne omeni več. Mimogrede: Grahek je lastnik gostinskega lokala Breza na Letališki v Ljubljani, imenovanega tudi Belokranjska ambasada, tam je sedež društva Bela krajina, katerega predsednik je prav on, podpredsednik pa nekdanji politik in ugledni ekolog Dušan Plut. Grahek je s pomočjo našega zdaj žal že pokojnega novinarja Francija Stresa organiziral prav tako prve Strelove morske podvige, pri tistih na Jadranu je bil zraven kot skipper spremljevalne barke tudi jadralec Dušan Puh.

Mnogi pa Strela poznajo kot vaškega posebneža, ki čofota in se vali po vodah, ki praviloma tečejo navzdol, in potem na veliko pripoveduje o onesnaženosti, nevarnih vrtincih, skalah, rečnih ladjah, elektrarniških zapornicah, vetru v obraz, kačah, aligatorjih, morskih psih in drugih vodnih pošastih, kot so komarji in nasploh smrtno strupene žuželke.

Med njegove najodmevnejše dosežke spada plavanje po celotnem toku največjih svetovnih rek, razen uradno najdaljšega Nila.

Ekološki borec

Leta 2002 je od izvira do izliva preplaval Misisipi in postavil absolutni dolžinski rekord v maratonskem plavanju: 3797 kilometrov v 68 dneh. Ko je 2004. zamahoval po reki Jangce, je v 51 dneh preplaval 4003 kilometre in presegel rekord z Misisipija. Leta 2003 je bil nominiran za prestižno športno nagrado laureus v kategoriji alternativna športna oseba leta, vendar je ostalo pri nominaciji oziroma je bil izbran neki plezalec brez nog, ki je preplezal vrsto ekstremnih sten. Vendar pa Martin danes javnosti razlaga, da je bil nominiran za absolutnega športnika leta, ne pove pa, da niti za alternativnega ni bil izbran. Vedno se je enačil z vrhunskimi športniki, doma zlasti s plavalci, predvsem bratoma Nacetom in Igorjem Majcnom, desetkrat boljšima od njega, ki sta ga, dokler se je še drznil meriti z njima, premagovala, da je bilo veselje, prav tako ga je celo dekle, Mariborčanka Tanja Drezgič. Zvit, kot je, je kmalu ugotovil, da njegovi nasprotniki ne smejo biti plavalci in ura, ampak vsemogoče vodne pošasti in kajpak novodobna vodna kuga – onesnaženost. Iz plavalca se je prelevil v ekološkega borca, tudi z novim podvigom želi opozoriti na onesnaženje voda.

Doslej je bil štirikrat vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov, to nedvomno drži, toda tam se pojavljajo tudi možje, ki so sposobni pojesti največ palačink v eni uri ali pobiti največ komarjev v eni noči. Leta 2009 je režiser John Maringouin o njem posnel dokumentarni film z naslovom Big River Man.

Martin daje vtis, da se spozna na vse od vrhunskega športa do ekologije, zoologije, biografije, geografije in vrhunske politike, da o šovbiznisu ne govorimo. O sebi razmišlja drugače, kot o njem menijo po njegovem nevoščljiveži in športni neuspešneži v naši deželi: predvsem se ima za športnika svetovnega formata in svetovljana, ki je že davno in v vseh pogledih presegel zakotno deželico na sončni strani Alp. »Ne morem pomagati, če od Slovencev po svetu razen mene nikogar ne poznajo. Celo nekdanjega predsednika Kučana ne. No, ja, mogoče še Slavoja Žižka. Slovenija bolj potrebuje mene kot jaz njo,« mi je smrtno resno dejal že pred desetimi leti. ¾ Kdor ničesar ne stori, rad drugim pamet soli • Mongolski Martin Strel je v New Yorku ob obletnici terorističnega napada na stolpnici World Trade Centra preplaval dobrega 3,5 kilometra po Newyorškem zalivu. Iz vode mu je pomagala hči Nina

Z Žabco tudi Borut Pahor?

Martin Strel pozdravlja vsakogar, je razlagal na novinarski konferenci v New Yorku, ki je pripravljen, da z njim skoči v vodo – vključno s predsednikom države Borutom Pahorjem. Strel ga je opisal kot izjemnega plavalca, prav tako pa je napovedal, da bo z njim morda plaval ruski predsednik Vladimir Putin, tudi britanski premier David Cameron. »Vsi se bomo ukvarjali z ekologijo – recimo, kako izločiti plastiko iz vode,« je še dodal v marini blizu nekdanjih dvojčkov Svetovnega trgovskega centra. 

Deli s prijatelji