DOLGI SKOKI

Manj znani orli blesteli v ZDA

Objavljeno 27. februar 2017 14.11 | Posodobljeno 27. februar 2017 14.12 | Piše: Lovro Kastelic

Mlade slovenske skakalce iz Ihana in Mislinje so povabili na praznovanje 95-letnice smučarskih skokov v ameriškem Brattleboru.

Takole se je Pavlič pognal do rekordnega skoka. Foto: Kristoper Radder/Reformer

BRATTLEBORO – Brattleboro je kraj z 12.000 dušami v ameriškem Vermontu. Obkroža ga mogočno hribovje. Ima smučarsko tradicijo in tudi skakalnico, ta stoji na Harrisovem hribu. Pred dnevi so praznovali 95 let, odkar so tam prvič skočili s smučmi. Te dni pa so lokalni mediji na dolgo in široko poročali tudi o treh mladih Slovencih, ki so prišli skakat na ta jubilej. Slovenija je zadnje čase pogosto na njihovih jezikih. Zaradi Melanie Trump, seveda. Ker naš človek ne zaide prav pogosto v njihove kraje, se Slovenec zato zdi še toliko bolj eksotičen. Tudi zato so v tistem kot krdelo in lačni tračarskih novic prihiteli do njih radovedneži vseh vrst. »Res je, prva dama,« jim je zadovoljno čebljal 18-letni Žan Stupar (SSK Sam Ihan), »je prav iz Slovenije, iz moje države«!

Ko je beseda slednjič nanesla še na njenega moža Donalda, menda naši trije mladci niso bili več tako zgovorni. Enaindvajsetletni Žak Šilih (SSK Sam Ihan) se je, kot je poročal Kevin O'Connor iz lokalnega Reformerja, raje po diplomatsko izmaknil, češ, da so njegove misli usmerjene zgolj na skoke in na bližajočo se tekmo, ki je pred bučnim in številnim občinstvom potekala na tamkajšnji skakalnici.

V nasprotju z Žakom je bil 18-letni Blaž Pavlič (SSK Mislinja) bolj gostobeseden, ko pa so zaslišali njegov stavek, »večina Slovencev, ki so spremljali volitve, bi tako in tako glasovala za Bernija Sandersa«, so svoje obrvi vidno privzdignili.

Blaž – v mednarodni konkurenci je bil doslej najvišje na 16. mestu, to mesto je dosegel letos v Schonachu na tekmovanju za Alpski pokal – jih je tisti dan potem še večkrat presenetil, saj je med 24 tekmovalci iz osmih držav, ki so se spopadli na tem skakalnem jubileju, naposled dvignil roke visoko navzgor! S skokom pri 104 metrih je dokončno razorožil konkurenco. S tem je postavil nov rekord skakalnice, poimenovani po Fredu Harrisu, mlajšem sodobniku izumiteljev prvega letala – bratov Wright, Orvilla in Wilburja. »Vzgonski veter mi je izdatno pomagal,« je priznal skromno naš mladenič.

Lokalna pevka Samirah Evans je pred večtisočglavo množico zapela ponosno ameriško himno, »za tiste, ki ste med nami«, je vsem zbranim jasno vzkliknila, »bojujte se za pravice vseh ljudi in ubranite našo ustavo«! Občinstvo je padlo v delirij.

Tik pred finalnim dejanjem je lokalni matador Chris Lamb skočil hudo daleč, a pri tem vratolomno polizal zasnežena tla. Dotlej je sicer še držal svoj rekord iz leta 2010, ko je doskočil pri 102 metrih.

Nakar se je spustil naš Pavlič. In poletel do nove rekordne znamke. »Žal mi je, stari!« je po svojem skoku potrepljal Lamba. »Eh, zelo sem vesel, da si mi sklatil rekord, čas je že bil,« mu je tovariško odvrnil Lamb. »Veš, v zraku sem si sprva mislil, da ne bom mogel pristati,« mu je odvrnil Pavlič.

»Toda uspelo ti je!« je bil Lamb kljub vsemu prešerne volje. Oba sta si prijateljsko še segla v roke. Evforični množici se je menda, kot poroča O'Connor, v tistem domala zmešalo, ploskali so in glasno vzklikali, nekateri pa so še močneje doneli s svojimi tradicionalnimi kravjimi zvonci. »Vzgonc mi je pomagal,« je ostal Pavlič še dolgo neomajen, da le ni vse v nogah, da je nekaj tudi v naravnih okoliščinah. »Nenadoma me je tako silovito privzdignil, da sem si lahko samo še rekel, gremo po rekord!«

 

Deli s prijatelji