ŠPORT

Litovski velikan po srečo v Slovenijo

Objavljeno 08. februar 2016 14.43 | Posodobljeno 08. februar 2016 14.45 | Piše: Drago Perko

Po igranju v ZDA in Rusiji je 218 centimetrov visoki Martynas Andriuškevičius svoj drugi dom našel v Domžalah.

Litovec v družbi predsednika Helios Sunsev Aleša Klavžarja in trenerja Jakše Vulića. Foto: KK Helios

Pred košarkarji so meseci, ko se delijo pokali in nagrade. Domžalski Helios Sunsi so v svoje vrste dobili velikana, kar 218 centimetrov visokega Martynasa Andriuškevičiusa, 29 let je fantu, k nam pa je prišel reševat in podaljšat kariero. »Vesel sem, ker sem v Sloveniji. Pa saj nisem prvič. Tu sem igral proti Olimpiji in tudi skozi državo sem že potoval,« uvodoma pove Litovec, rojen v Kaunasu, zdaj pa biva v Klaipedi. Kariero je začel v košarkarski šoli Arvidasa Sabonisa, igral je za Žalgiris, nadaljeval pa v ligi NBA (Cleveland in Chicago). Vmes se je kalil v ameriški razvojni ligi, potem pa nosil drese ekip v Španiji, Grčiji, Litvi in Rusiji, kjer je nazadnje nastopal za zasedbo Revde.

Usodna pot v ZDA

»Vabili so me v države, kjer bi lahko zaslužil več. Odločil sem se za Slovenijo, ker vem, da bom igral in napredoval,« izvemo, zakaj je izbral Domžale. Zaveda se, da k nam ni prišel v bleščeči formi. Hvali soigralce, ki mu pomagajo na vsakem koraku, da mu olajšajo zadeve. »V Klaipedi sem vadil sam, vidi se, da mi manjka tekem,« priznava, a verjame, da bo hitro ujel formo in tako bolj pomagal ekipi. »Nisem prišel zato, da mislim na svojo statistiko, ampak zato, da igram za moštvo,« je jasen in odločen v svojih namenih, trener Jakša Vulić pa ga bo že znal porabiti. V Litvi se je košarke sprva učil pri Sabonisu, in to mu je še danes v veliko čast ter zadovoljstvo. »Arvidas je mojster košarke. V Litvi je košarkarsko božanstvo,« govori z izbranimi besedami.

V sezoni 2005/06 je zbral šest nastopov v ligi NBA, poleti 2006 so ga poslali v Chicago. V vetrovnem mestu se ni naigral, saj so ga dali v ligo NBDL na kaljenje. Tu si je hudo poškodoval glavo. Decembra istega leta ga je med treningom napadel soigralec Awvee Storey, ker naj bi ga v prejšnjem napadu Litovec napak oviral. »A to ne drži,« se sogovornik z grenkobo spominja usodnega trenutka, ko mu je počila lobanja, doživel pa je pretres možganov. En mesec je moral miniti, preden je znova spregovoril, vmes pa so njegovega napadalca odpustili. Bullsi so spomladi vrnili Martynasa v ekipo, a igral ni. Proslavil pa se je v Španiji, kjer je navdušil v dveh sezonah v Alicanteju. Tako dober je bil, da je 2010. našel mesto v članski reprezentanci Litve, ki je bila bronasta na svetovnem prvenstvu v Turčiji. »Zdaj si želim le, da sem zdrav in da igram konstantno,« pristavi Litovec. Litovec v družbi predsednika Helios Sunsev Aleša Klavžarja in trenerja Jakše Vulića 
Foto KK Helios

Deli s prijatelji