POHODNIŠKA AKCIJ

Letos kar devet etap transverzale ponosa

Objavljeno 16. junij 2016 14.10 | Posodobljeno 16. junij 2016 14.12 | Piše: L. K.

K Jelenovemu studencu so pešačili tudi skakalci.

Tudi pevca Matjaža Jelena so skakalci učili skakati. Foto: Sebastian Plavec

Zlatorogova transverzala ponosa se je letos začela pri planinskem domu na Mrzlici. Kljub neugodnim vremenskim razmeram se je tisto majsko soboto v častno vpisno knjigo podpisalo 417 pohodnikov. Tako so nadaljevali tradicijo zavzetega in organiziranega pohodništva, ki se je začelo pred šestimi leti ob praznovanju 185 let pivovarne. Pod imenom Zlatorogova transverzala ponosa so združili sedem družabnih dogodkov na sedmih slovenskih vrhovih. Orjaška pohodniška akcija, ki je v hribe doslej zvabila že skoraj 40.000 planincev, velja za eno največjih družbenoodgovornih akcij na naših tleh.

Po Mrzlici so pohodniki naskočili še Kopitnik, minulo soboto, na primer, so se ustavili na Kočevskem, natančneje, krenili so do koče pri Jelenovem studencu.

Karavana prostornih pljuč je tam štela kar 756 pohodnikov in kolesarjev; Pivovarna Laško pa je z njihovo pomočjo (oziroma njihovim podpisom v častno Zlatorogovo vpisno knjigo) primaknila še evrskega tisočaka matičnemu planinskemu društvu iz Kočevja, ki letos praznuje častivrednih 65 let delovanja. Omenjeno donacijo, smo izvedeli, bodo porabili za dodatna šolanja in izobraževanja markacistov.

V soboto so bili priča nepozabnemu dnevu. Prišli so naši smučarski asi in asice, denimo, vrhunska deskarja Tim Mastnak in Rok Marguč, pa skakalke in skakalci, Urša Bogataj, Špela Rogelj, Jurij Tepeš in Peter Prevc. Enkrat za spremembo je tam gori pod oblaki godla ne harmonika, temveč čisto prava rockerska zasedba – Šank Rock. Družili so se s člani Športnega kluba Sibor, denimo, s Saro Besal, svetovno mladinsko prvakinjo v disciplini ju-jitsu, pa svetovnim prvakom v isti športni panogi med kadeti Lovrom Divjakom ter tretjeuvrščenim Vidom Beličem. Prav vsi trije trenirajo pod budnim očesom Boštjana Divjaka, ta pa jih, smo izvedeli, za trening večkrat nažene tja gor v hribe.

Nemara jih bo tudi v soboto, 25. junija, ko vas organizatorji Zlatorogove transverzale vabijo že na četrtega izmed devetih dogodkov, na Peco. 

Deli s prijatelji