IMEL JE SREČO

Legendarni deskar izzival ocean in za las ušel smrti

Objavljeno 28. marec 2015 09.40 | Posodobljeno 28. marec 2015 09.40 | Piše: A. Ko.

Deskarski pionir Greg Long je največje valove na svetu iskal kar sredi ocena.

Nežno božanje toplega sonca, lahkotno drsenje po vodni gladini, pod nogami pa deska, ki jo poganja najčistejši pogon, sila težnosti. Čeprav se večini deskarjev zdi, da v takšnih trenutkih življenje ne more biti popolnejše, je bilo to za 31-letnega ameriškega profesionalca Grega Longa še nedavno, kakor da bi živel v vati.

Sin reševalca iz vode iz kalifornijskega deskarskega mesteca San Clemente si je namreč za poslanstvo v življenju zadal premagati največje valove na svetu. Takšne, ki so visoki kot večnadstropna stolpnica in ki tudi največje tankerje brez težav pošljejo na dno ocena. O tem, kaj ga je pred skoraj usodno nesrečo gnalo v tako ekstremne podvige, da je bil pripravljen tvegati življenje, je Long povedal: »Hotel sem videti, kako velik val lahko premagam in v kako nevarnem položaju imam nad svojim telesom in dogajanjem še nadzor.«

Da je bilo njegovo življenje vseskozi samoizpolnjujoča se prerokba, se je izkazalo že pri petnajstih, ko so valovi domačega okoliša postali premajhni in je s prijateljem odpotoval v vasico Todos Santos v sosednji Mehiki, svetovno znani srfarski kraj, kjer so valovi v primerjavi z rodno Kalifornijo veliko večji in bolj nepredvidljivi, pravijo pa jim Killers (ubijalci).

»Tamkajšnji valovi so presegli vsa moja pričakovanja in preobremenili moje čute. Vse, kar se mi je zgodilo do takrat, je postalo povsem nepomembno in želja po lovu na največje valove na svetu me je obsedla,« se spominja Long, ki si je že v rani mladosti izbral največjega nasprotnika – ocean. Želja po preseganju sebe prek premagovanja narave ga je ob koncu 90. let tako obsedla, da je v iskanju velikih valov nehal tekmovati in zato izgubil sponzorje, saj v tem niso videli (komercialnega) smisla.

Gora rojeva orjake

Po dolgih letih iskanja največjega vala je leta 2012 prišel na vrsto Cortes Bank. Zloglasna poldrugi kilometer visoka gora je od kalifornijske obale oddaljena 160 kilometrov, njen vrh pa je le nekaj metrov pod morsko gladino. Tam zveza nenavadnega podvodnega reliefa in močnih oceanskih vetrov rojeva rekordne in zahrbtne valove. Tako je Longa neverjetno zaporedje kar treh večjih valov za več minut prikovalo na dno, zaradi česar je, sposobnosti zadrževanja diha do petih minut navkljub, izgubil zavest in skoraj utonil.

Njegovo nezavestno telo so iz vode potegnili kolegi, ki so na pomoč prijatelju, ki je bruhal kri, takoj poklicali reševalni helikopter. Ko je pet ur v hudih bolečinah čakal na reševalce, je doživel razodetje: »Vseeno mi je bilo, ali sem se soočil z največjim valom in ali se bom še kdaj. Razmišljal sem le o tistih delih mojega življenja, ki niso povezani z deskanjem, o tem, kdo sem in kaj sem doslej storil,« je o pretresljivem dogodku ob napovedi izida knjige, v kateri bo opisal svoje življenje na valovih, v javnosti prvič spregovoril Long.

V nasprotju z mnogo kolegi je preživel, a nesreča ga je povsem spremenila. Življenjsko bitko s silami narave je pri 30 zamenjal za skrb zanjo. Začel je sodelovati z okoljevarstvenimi organizacijami in se pridružil promotorjem deskarskih tekmovanj, za katere si želi, da bi postali valilnica mladih talentov. »Po nesreči sem se veselje in srečo naučil poiskati v vsakodnevnih, trivialnih malenkostih, ki se jih v letih deskanja nisem niti zavedal,« je še povedal deskarski virtuoz. 

Deli s prijatelji