KOŠARKA

KZS ujeta med klube in Fibo

Objavljeno 05. maj 2015 14.10 | Posodobljeno 05. maj 2015 14.12 | Piše: Drago Perko

Union Olimpija in Krka sta izrazili jasno podporo ligi ABA, ki jo vodijo naši rojaki.

Vodilna slovenska kluba sta dala jasno vedeti, kje želita igrati v sezoni 2015/16. Foto: Jože Suhadolnik/Delo

Fiba nadaljuje boj za prevlado v Evropi, a svetovni košarkarski organizaciji ne gre tako, kot si je zamislila. Teorija je eno, košarkarska realnost na Balkanu pa drugo. Včeraj je Košarkarska zveza Slovenije na elektronske naslove klubov poslala idejo o Fibini regionalni ligi, ki bi se imenovala premier liga. Po nekaterih podatkih naj bi vsaka zveza (torej tudi slovenska) za solastništvo nove lige dala po 200.000 evrov. Pri takšnem podatku jih še danes stisne pri srcu v Mariboru, kjer je zaradi podobne vsote moral v likvidacijo košarkarski klub Maribor Nova KBM, slovensko državno prvenstvo pa je ostalo osiromašeno za enega člana. Fiba naj bi si s pičlim začetnim vložkom v skupno podjetje za vodenje lige (šlo naj bi za 800 evrov) priborila pravico veta na odločitve v skupščini nove lige.

Med klubi zadeva ni imela dobrega odziva. Predvsem jih je zmotilo dejstvo, da sta Sloveniji v tako imenovani premier ligi vnaprej odmerjeni le dve mesti ne glede na uspešnost v prihodnjih sezonah. V primerjavi z obstoječo večkrat imenovano kar ligo Lisac & Lorbek, bi bil to korak nazaj. Precej odločnejši (in glasni) so v Srbiji in na Hrvaškem. Hrvati so javno izrazili podporo Ulebu in ligi ABA, ki jo podpirajo tudi srbski klubi. Vodstvo hrvaške zveze pa se čudi, zakaj Košarkarska zveza Slovenije ne izkoristi slovenskega vodstva v obstoječi ligi sebi v prid, saj se jim ob novi regionalni ligi ne bo pisalo bolje, kvečjemu slabše. Kamen spotike bo tudi sedež nove lige. Hrvati bi ga imeli v Zagrebu ali Ljubljani. Srbi, sklicujoč se na bogato klubsko zgodovino, bi sprejeli le sedež v Beogradu. Srbske klube pa pri snovanju nove lige moti tudi podatek, da se ji bodo sčasoma pridružili klubi s Kosova.

Kje bodo igrali?

»Nimamo težav s Fibo ali KZS. Vsi nas vlečejo na svojo stran, mi pa se le držimo propozicij tekmovanja lige ABA, ki nam danes omogoča nastopanje v Evropi, s tem pa nam zagotavlja obstoj in preživetje,« direktor Union Olimpije Matevž Zupančič opozarja na resen problem, ki je nastal po vnovičnem razplamtenju košarkarske vojne. »Hodimo od sponzorja do sponzorja v upanju, da ga bomo prepričali s košarkarskim programom, pa nas ta vpraša, ali vemo, v kateri ligi bomo sploh igrali,« nadaljuje Zupančič. »Perfektne in popolne lige ni, niti liga ABA ni, a je transparentna in korektna. Upoštevala je tudi pobudo klubov, po novem bo povsem v klubski lasti,« nadaljujejo v Olimpiji.

Tako v Ljubljani kot tudi pri Krki so pred dnevi izrazili podporo obstoječi regionalni ligi. »Vse to, kar nam ponujate (Fiba klubom in zvezam na Balkanu), že imamo, ponudite nam kaj novega!« slovenska kluba apelirata na Fibo, ki se je (za zdaj) znašla v pat položaju. Morda pa se bo zgodilo, kar napoveduje strici iz ozadja: z asistenco turškega kapitala in gospodarstva bo zrasla nova organizacija, vključno s Fibino evroligo in regionalnim tekmovanjem, ki bo z denarjem v sebi združila vse košarkarske subjekte danes razklane Evrope. Vse to pa vnovič spravlja v zagato klube (KZS je zveza klubov ustanovljena, da bi delala v prid klubom, ne pa obratno), ki se morajo do začetka julija prijaviti na tekmovanja Uleba za novo sezono.

Deli s prijatelji