DVORANA TIVOLI

Kultni športni hram kulten le po starosti

Objavljeno 16. maj 2013 12.32 | Posodobljeno 16. maj 2013 12.33 | Piše: Drago Perko

Današnji trojni sestanek rešilni čoln pri ličenju dvorane Tivoli za košarkarsko EP.

Dvorana Tivoli je le še ostarela lepotica (foto: Drago Perko).

LJUBLJANA – Še 111 dni nas loči do spektakla, ko bo vsa košarkarska Evropa zbrana na prvenstvu stare celine pri nas. Že zdaj pa je jasno, da jih ne bomo pozdravili in sprejeli v povsem lično urejeni ter prenovljeni dvorani Tivoli, zapletlo se je v prestolnici, kjer so bili vsi prepričani, da se to ne more zgoditi. Pa se je. Hala Tivoli, še vedno kultni športni hram Slovenije, ne bo zadihala v novi preobleki, dela so obstala, čeprav se še prav začela niso. Mešalniki in lopate so ostali nemi, delavcev ni bilo na spregled.
»V soboto smo čakali na podpis pogodbe. Prišla je informacija, da potrebujejo še soboto in nedeljo, da se uskladijo s podizvajalci. V ponedeljek so dejali, da roka ne morejo spoštovati, da si ne upajo podpisati pogodbe,« je bil pred dnevi vidno razočaran župan Zoran Janković, ki ni pričakoval, da se lahko zalomi ravno v njegovi Ljubljani. Še pred letom dni je širokogrudno delil nasvete Novemu mestu in Ptuju, kako zgraditi dvorano. Realnost je pač taka, gradbenemu cehu primerna, žalostna, nepredvidljiva. Z danes na jutri. Podjetje ZIR pogodbe ni podpisalo, menda ni našlo skupnega jezika s podizvajalci, zalomilo naj bi se tudi pri garanciji bank.

Za nameček pa je zmanjkalo časa, da bi razpis ponovili in našli novega izvajalca. Kljub temu pa Košarkarska zveza Slovenije ne meče puške v koruzo, po načrtu B bodo skupaj z Mestno občino in Zavodom Šport Ljubljana našli zasilno rešitev. Po današnjem sestanku, usedli se bodo občinarji, predstavniki zavoda in košarkarske zveze, bo tudi jasno, kaj točno bo treba v Tivoliju urediti, da bo zadostil zahtevam evropske košarkarske zveze.

Drugje brez skrbi

Precej manj skrbi, lahko celo rečemo, da jih nimajo, pa so deležni v Kopru, na Jesenicah ter v Celju. Na Obali so nam na koprski občini pojasnili, da so pripravljeni, da se dela v dvorani Bonifika začno konec maja. Prav tako je na Štajerskem. Na ZPO Celje, d. o. o., ki upravlja dvorano Zlatorog, pojasnijo, da so pripravili tri javne razpise za izvedbo del. Prvi je končan, dva gresta v javnost v teh dneh, dela pa začnejo po terminskem načrtu po koncu rokometne sezone. V dlani pa so pljunili na Jesenicah, kjer po besedah Ines Dvoršak dela potekajo nemoteno tudi zavoljo usklajenega dela in rednih sestankov občine ter izvajalcev del, ki se vsak teden srečujejo.

Deli s prijatelji