PRIČAKOVANJE

Kozmus: V Moskvo grem po zlato

Objavljeno 09. oktober 2012 19.01 | Posodobljeno 09. oktober 2012 19.01 | Piše: Mo. S., STA

Primož Kozmus napoveduje odlično sezono, pred katero je okrepil svojo ekipo.

Primož Kozmus avgusta v Londonu.

BRESTANICA – Primož Kozmus, slovenski rekorder v metu kladiva, je na Mokrinah, kjer je sklenil sezono, zatrdil, da bo na svetovno prvenstvo prihodnje leto v Moskvo odšel po zlato medaljo. »V Moskvi bo 12. avgusta 2013 finale v metu kladiva. Moj cilj je vrh, zmaga. V prihodnji sezoni želim metati stalno prek 80 metrov in povezati vsaj pet tekem s takimi daljavami. Gledam pa že tudi naprej. Leta 2016 bodo v Riu de Janeiru olimpijske igre, kjer sta cilj medalja in nova vrhunska uvrstitev,« je napovedal.

Sam svoj trener

Lažja poškodba, zaradi katere je sezono končal predčasno, je po njegovem zgodovina, zdaj se intenzivno pripravlja na novo. Letos je imel precej težav s tehniko meta, odpustil je trenerja Marjana Ogorevca. »Mislim, da bi mi lahko po tehnični plati pomagal le Vladimir Kevo, moj prvi trener. Zdaj sem sam svoj trener in tako bo tudi v prihodnje. Moji ekipi, v kateri je tudi Primož Četrtič, se je pridružil nekdanji mnogobojec Rok Deržanič, ki se je vrnil s študija v ZDA. Moja ekipa je mlada, saj sem v njej kot atlet celo najstarejši. Zaupam jim. Drznejo si tvegati, kar včasih starejšim, ki so že v kalupih, ne gre več tako od rok. Deržanič je razvil tehniko aktivnega sproščanja, ki mi bo lahko pomagala, da bom metal kakšen meter ali dva več, kot bi sicer,« je pojasnil.

Kariera in družina

Kozmus je odličja na svetovnih prvenstvih že osvajal. Leto dni po pekinškem olimpijskem zlatu je leta 2009 v Berlinu premagal vso konkurenco, po 20-mesečni odsotnosti pa je lani v južnokorejskem Daeguju na osvojil bron. Po tem, ko se je iz Londona vrnil z odličjem, se je pred začetkom priprav povsem posvetil družini. To je osnoval med odmorom pred SP 2011, ko se je poročil z Majo in dobil hčerko Marijo Roso. Začel je stopati že tudi po poti, ki jo bo nadaljeval po koncu športne kariere. Ustanovil je svojo agencijo, v Brestanici ima svoj hostel, želi pa si, da bi na Senovem že prihodnje leto zrasel metalni atletski center z njegovim imenom.

»Ob športnih uspehih želim počasi graditi tudi poslovno kariero in skupaj s sponzorji, ki moji ekipi pomagajo, da lahko uresničujemo športne cilje, gradimo tudi druge zgodbe, ki se jim bom v polnosti posvetil po koncu športne poti. Zdaj pa si želim predvsem, da bi skupaj odšli novim zmagam naproti,« je končal Kozmus.

Pomoč pri sproščanju

»Zame je velika čast, da me je v svojo ekipo povabil najboljši slovenski atlet vseh časov. Zaupa mi, sam pa bom poskušal narediti vse, kar je v moji moči, da bo uspešen. Imam srečo, da sem študiral v Kansasu ter tam spoznal njihovo bogato znanje pri zdravljenju in rehabilitaciji poškodb. Ta drugi pogled in tehnika aktivnega sproščanja bodo tisti elementi, s katerimi mu bom pomagal. Veliko bomo delali pri preventivi in odpravljanju posledic starih poškodb. Tudi moj mnogobojski in zelo raznolik spekter atletskega znanja mi bo pomagal,« pa je dodal 24-letni Deržanič, ki je zaradi poškodb že leta 2009 končal obetavno športno pot.

Deli s prijatelji