TINA KRALJICA

Korošica na gorenjskem soncu

Objavljeno 29. januar 2016 18.52 | Posodobljeno 29. januar 2016 18.54 | Piše: Drago Perko
Ključne besede: Tina Maze

Televizijska postaja Eurosport v Kranjski Gori predstavil svojo komentatorko.

Dobrih deset mesecev je minilo, odkar je Tina Maze odpeljala zadnjo tekmo v svetovnem pokalu. Boj za veliki kristalni globus je sicer izgubila, tekmovalnemu smučanju pa ni dokončno pomahala v slovo. V karavani belega cirkusa je še vedno prisotna, njene dragocene izkušnje, ki jih je nabrala v 16 letih, pa s pridom izkoriščajo pri televizijski postaji Eurosport, s katerim sodeluje kot strokovna komentatorka. Do zdaj je bila na dveh prizoriščih. Po besedah sodelavcev Eurosporta se je izvrstno znašla, v tem ritmu pa bo nadaljevala, sezono bo sklenila v St. Moritzu, kjer bo vnovič z mikrofonom v roki v ciljni areni.

Šefica Eurosporta za jugovzhodno Evropo Viktoria Davies je izrazila navdušenje, ker so v svojo ekipo dobili tako šampionko, kot je Tina. S sodelovanjem so zadovoljni, s Črnjanko pa imajo še velike načrte. Tudi zavoljo tega, ker imajo v rokah pravice za olimpijsko obdobje med letoma 2018 in 2024.

»Odlično se počutim v tej vlogi. Vesela sem, ker govorim o tem, kar poznam, ker mi je smučanje domače,« priznava Korošica, da ji je vloga pred kamero pisana na kožo.

Pravi, da je zanimivo, ko z distance opazuje smučarke in smučarje, kako se pripravljajo in kaj počnejo, da bi bili še stotinko ali dve hitrejši. »Razbremenjena sem. Včasih sem na vse to mislila pri sebi, zdaj pa tega ni treba, uživam,« nasmejano nadaljuje.

Z Eurosportom, ki jo je z odprtimi rokami sprejel v svojo družino, jo druži tudi strast. »Prav ta strast je ključna pri vsem, kar človek počne v življenju,« je povedala Tina. St. Moritz pa ni le postaja finala svetovnega pokala, ampak tudi kraj, kjer bo prihodnje leto svetovno prvenstvo. S Tino na startu ali v cilju z mikrofonom, se sprašujejo številni. »Ideja o tem še zori. Pri določenih zadevah se ne vidim več. Mika me sproščeno gibanje, ki ga danes doživljam pri prostem smučanju. Slalom in veleslalom pa sta zabijanje v eno stvar, ki te moti na poti do cilja. Pogrešam smučanje, pogrešam zavoje, ne pa tekmovalnosti in zabijanja v količke,« je bila jasna Tina.

Do aprila bo diploma

V teh mesecih je bilo več časa za študijske obveznosti. Do aprila bi rada spisala diplomsko delo in sklenila študij na pedagoški fakulteti v Mariboru. Prizna, da se čuti sposobno, da bi še tekmovala. Tudi zato vzdržuje kondicijsko pripravljenost, nad katero bdi Andrea Massi.

Nadaljuje se zgledno sodelovanje s smučarsko znamko Stöckli, kjer pomaga pri razvoju in testiranjih. Nazadnje je bila v švicarskem Lenzerheideju. »Sem se morala kar pripraviti. Moji zavoji zahtevajo dobro kondicijo, zato ni šlo brez fitnesa, trebušnjakov in vaj za zadnjo ložo,« je opisala, kaj je delala pred odhodom v Švico.

»Da ne boste začudeni, tudi danes se bom več kot pol ure ogrevala, preden bom smučala,« je v smehu dodala, da od preizkušanih receptov pač ne odstopa.

Mazejeva se veseli tudi Zlate lisice, ki se jutri začne na mariborskem Pohorju. Pozdravlja dobre izide Ane Drev. »Ana je vedno zablestela, ko me ni bilo. Spomnim se tekme v Panorami (v Kanadi, 24. novembra 2007; op. a.). Takrat je bila osma, jaz pa nisem nastopila. Zdaj je skoraj zmagala. Škode je le, ker nama to ni skupaj uspelo, da bi bili na stopničkah. Vesela sem, da dekleta delajo, rezultati so vidni, čutijo pa, da je odgovornost na njih, dobro se držijo,« je Mazejeva za konec s komplimenti zasula še nekdanje reprezentančne kolegice.

Tina bo ta vikend v Mariboru, pred tednom dni je bila v Kitzbühelu, kjer se na lastne oči prepričala, v kaj se spuščajo smukači. Ni ji vseeno, da je v svetovnem pokalu, naj si bo med dekleti ali fanti, toliko poškodb.

»Nekaj sem napisala, a se je nabralo toliko, da mi ni uspelo končati bloga. Bom v prihodnjih dneh. V tem zapisu razmišljam, zakaj toliko poškodb,« pove Tina. Kot moteči element v karieri vrhunskega športnika vidi tehnologijo in družabna omrežja.

»Po drugi strani pa ti ponujajo beg pred realnostjo, sprostitev. Vprašanja je, koliko fokusa na smučanje ti to vzame. Tehnologija te lahko poje, ker ne misliš o sebi, kot bi sicer,« je še povedala Tina, ki sta jo v Kranjski Gori včeraj spremljala njen dolgoletni trener Andrea Massi in zastopnik Ralph Krieger.

 

Deli s prijatelji