BORBENA

Korošica Lucija Mori kot Samir Handanović

Objavljeno 03. oktober 2012 16.25 | Posodobljeno 03. oktober 2012 16.26 | Piše: Drago Perko

Pred prihodom v Italijo je igrala v Sloveniji in Avstriji.

Lucija na treningu (foto: Brescia calcio femminile).

Ne le igralci, slovenske barve v elitni italijanski serie A branijo tudi dekleta. Poleg Anje Milenkovič in Urške Žganec v videmskem Calcio Chiasiellis je tam še reprezentančna vratarka Lucija Mori, ki igra, bolje rečeno brani, za četrto ekipo serie A, Brescia Calcio Femminile. 24-letna nogometašica je športno pot začela v Slovenj Gradcu, kjer je igrala med letoma 2004 in 2010, temu je sledila selitev v Pomurje Teleing, pol leta je igrala še v avstrijskem Statteggu. Lani pa je prišel poziv iz Italije. Hitro so našli skupni jezik, začetki pa niso bili lahki. »Nekaj treme je bilo,« prizna, ovira pa znanje jezika. »Na srečo je nekaj soigralk in trener vratarjev obvladalo angleško pa tudi sama se angažirala, da sem obvladala osnove italijanščine.« V veliko pomoč ji je bila kapetanka italijanske zasedbe U20 Martina Risucci, s katero sta bivali v skupnem stanovanju, pomagala pa ji je tudi ob privajanju na italijanski nogometni vsakdan.

Lucijin klub je bil ustanovljen leta 1995, ekipo vodi Giuseppe Cesari, trenerka je Nazzarena Grilli. V sezoni 2010/11 je ekipa segla po 3. mestu, letos po 4. (58 točk, prvak pa 66 točk), bile pa so zmagovalke pokala (s 3 : 2 so premagale Napoli, na poti do finala so izločile tudi Torino, Milano in Tavagnacco). »Žal nisem mogla braniti, v polfinalu sem se poškodovala v 6. minuti,« Korošica obžaluje zamujeno priložnost, da se predstavi še širšemu občinstvu.

Tudi letos zasedbi iz Brescie ne manjka ambicij. »Še vedno smo tukaj štiri ekipe (liga jih šteje 14), ki smo favoriti za scudetto, kar pa ne pomeni, da preostale niso sposobne tega. Kot vemo, ne smemo podcenjevati nikogar, saj se lahko to hitro obrne v nasprotnikovo korist.« V Italiji trenirajo po štirikrat na teden, saj igralke ne bivajo v mestu, ampak prihajajo na treninge od drugod. Proste dneve je Lucija izkoristila za dodatno delo v fitnesu, v novi sezoni pa se ji obeta, da najde še kako dodatno delo. Pohvali organiziranost kluba, kjer je poskrbljeno za vse, prav tako premorejo vse selekcije, od najmlajših do članic.

Lucija je v nov klub prišla kot prva vratarka, po težavah z levim kolenom danes ni v prvem planu. »Trenutno nosim številko 12. To sem pričakovala že pred začetkom sezone. Ne želim se preveč obremenjevati s tem. Vem, da moram trenirati dobro in potegniti čim več pozitivnih stvari iz tega. Konec koncev je konkurenca dobrodošla pri napredovanju. Moja konkurentka Sara Penzo je italijanska članska reprezentantka.« Nekoliko manj razlogov za veselje pa ima ob misli na reprezentanco, ki pa je v drugem delu kvalifikacij za EP 2013 pod vodstvom novega selektorja Damirja Roba naredila miselni in kakovostni korak naprej. »Na sredini kvalifikacij smo zamenjali strokovno vodstvo in sprejeli nov način dela. Naredili smo si podlago za naslednje kvalifikacije. Verjamem, da bomo že od začetka vstopile bolj odločno in prepričane o uspehu, še bolj motivirane in samozavestne,« sklene Korošica na začasnem delu v Italiji.

Deli s prijatelji