ŠPORTNIK LETA 2012

Kopitar in Žolnirjeva
 športnika leta 2012

Objavljeno 20. december 2012 23.02 | Posodobljeno 20. december 2012 21.32 | Piše: R. Š.

Društvo športnih novinarjev Slovenije je razglasilo najboljše športnike v olimpijskem letu.

Anže Kopitar je imel sanjsko klubsko sezono. (Foto: Reuters)

Hokejist Anže Kopitar in judoistka Urška Žolnir sta najboljša slovenska športnika leta 2012, med ekipami pa sta prva veslača Iztok Čop in Luka Špik. Društvo športnih novinarjev Slovenije je najboljše razglasilo na prireditvi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Kopitar, ki je v minuli sezoni osvojil Stanleyjev pokal in bil ključni mož končnice v ekipi Los Angeles Kings, je v glasovanju dobil 261 točk. Drugi je bil atlet Primož Kozmus (182), srebrn na olimpijskih igrah v Londonu v metu kladiva, tretji pa strelec Rajmond Debevec (55), bronast na letošnjih OI. Tako Kopitar kot Žolnirjeva, ki je zbrala 344 točk, sta bila prvič izbrana za najboljša športnika države. Žolnirjeva je v Londonu osvojila prvo posamično žensko zlato olimpijsko medaljo v zgodovini slovenskega športa. Druga je bila alpska smučarka Tina Maze (286), druga v skupnem seštevku svetovnega pokala minule zime, tretja pa plezalka Mina Markovič (72), ki je drugič postala skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Veslaški dvojni dvojec Iztok Čop-Luka Špik je osvojil naslov z 62 glasovi. Čop je v Londonu z bronasto medaljo sklenil bogato športno pot. Posebno priznanje je prejel strelec Franček Gorazd Tiršek, srebrn na paraolimpijskih igrah v Londonu, kar je bilo edino slovensko odličje na tekmovanju.

Točke za letošnjega športnika leta

Vrstni red v letošnjem glasovanju za športnika leta: Anže Kopitar (hokej) 261 točk, Primož Kozmus (atletika) 182, Rajmond Debevec (strelstvo) 55, Jakov Fak (biatlon) 43, Robert Kranjec (smučarski skoki) 39, Samir Handanović (nogomet) 20, Goran Dragić (košarka) 12, Filip Flisar (smučanje prostega sloga) 11, Grega Žemlja (tenis) 7, Janez Brajkovič (kolesarstvo) 6; športnica leta: Urška Žolnir (judo) 344, Tina Maze (alpsko smučanje) 286, Mina Markovič (športno plezanje) 72, Lucija Polavder (judo) 17, Martina Ratej (atletika) 8, Raša Sraka Vukovič (judo) 6, Saša Golob (gimnastika) 5, Blaža Klemenčič (kolesarstvo) in Nika Barič (košarka) po 4, Teja Belak (gimnastika), Urška Kragelj (kajak-kanu) in Franka Anić (tekvondo) po 3; ekipa: veslaški dvojni dvojec Iztok Čop-Luka Špik 62, Nogometni klub Maribor 34, hokejska reprezentanca 19, reprezentanca v smučarskih skokih 8, moška rokometna reprezentanca in Ljubljana Silverhawks po 2.

Nacionalno ambasadorstvo

Naslov letošnje prireditve Športnik leta je bil Višje, hitreje, močneje!, vodila pa sta jo Alen Kobilica in Nina Osenar. Na tokratni slovesnosti so med drugim nastopili Noctiferia, Elvis Jackson, Manouche, Neomi in plesna skupina Kjara. Letošnja podelitev prestižnih priznanj športnik leta je izpostavila družbeni pomen izjemnih športnih dosežkov naših športnikov. Pa ne zgolj zaradi tolikokrat omenjenega nacionalnega ambasadorstva, ki govori ravno toliko o ignoranci velikih kot o naši nacionalni nesamozavesti.

V ospredju so bile etične, moralne in druge osebnostne lastnosti športnikov, ki z vsem svojim človeškim bistvom, delavnostjo, predanostjo in nepopustljivo vztrajnostjo stremijo k uspehu. Slovenski športniki niso zgolj ambasadorji Slovenije, so polne in posnemanja vredne osebnosti. So svetla luč in spodbuda vsakemu posamezniku za odgovorno in osmišljeno življenje, četudi se ne ukvarja z vrhunskim športom. Prireditev je torej poudarila občo bivanjsko razsežnost velikih športnikov in njihov pozitiven vpliv na družbo. Ne samo s sladko pozabo ob uspehih, temveč tudi s trdim delom in vztrajnostjo, da zastavljene cilje dosežejo.

 

Deli s prijatelji