DOBRODELNO

Kopistar zbiral denar za otroke

Objavljeno 02. julij 2012 10.55 | Posodobljeno 02. julij 2012 10.55 | Piše: Rok Tamše

Prvak lige NHL bo v petek Sloveniji predstavil še prestižni Stanleyjev pokal.

Najboljši na dobrodelnem golfskem turnirju Anžeta Kopitarja: Miha Studen, Stane Bolha, Gregor Ušeničnik in Mitja Eržen (foto: Marko Feist).

Hokejski kralj Anže Kopitar je tudi po koncu sezone v ligi NHL, kjer je v dresu moštva Los Angeles Kings osvojil prestižni Stanleyjev pokal, nadvse dejaven v domačih logih. Potem ko je na domači Hrušici že poskrbel za zabavo ob prihodu v domovino, je v soboto na blejskem kraljevem igrišču vihtel še golfsko palico skupaj s 76 povabljenci za dobrodelne namene. Onstran luže slovenski športni zvezdnik ni postal samo vrhunski hokejski igralec, ampak tudi moški, ki se je hitro naučil, kaj okolje od zvezdnika njegovega kova pričakuje in kako lahko najkonkretneje pomaga ljudem, ki so tako ali drugače v stiski. »Posvetoval sem se z igralci, ki imajo podobne fundacije in organizirajo različne dogodke. Ocenil sem, da je najbolje pomagati socialno ogroženim otrokom, ki jim lahko prinesemo vsaj malo veselja v njihova življenja. S pomočjo Matjaža Rakovca in Zavarovalnice Triglav ter moje ekipe Eleven smo to lepo izpeljali,« je po peturnem igranju golfa v precejšnji vročini, ki sta jo nekoliko omilila alpski vetrič in senca pod mogočnimi krošnjami, povedal 24-letni športni junak Slovenije.

Kopistar je skupaj s prijatelji, športnimi kolegi, poslovnimi partnerji in donatorji zbral dobrih 25.000 evrov (presegli so lanski znesek) za projekt Otroci v srcu narave, Zvezo društev prijateljev mladine Jesenice in Športno-kulturno društvo Hrušica. »To je lepa Anžetova gesta. Mislim, da sta Triglav in Anže najboljša kombinacija, zato rade volje sodelujemo pri takšnem projektu,« je bil zadovoljen tudi Rakovec, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav in prvi mož Hokejske zveze Slovenije. Golfisti so z bolj ali manj natančnimi udarci prispevali po svoje v dobrodelno malho. Svojo pripravljenost so med drugimi predstavili Kopijev soigralec Justin Williams, drugi hokejski kolegi David in Marcel Rodman, Tomaž Razingar, Jan Muršak, Tomaž Vnuk in avstrijski reprezentant Gerhard Unterluggauer, junaki belih strmin Bojan Križaj, Jure Košir in Dejan Košir, kapetan slovenskih rokometašev Uroš Zorman, ki je na morju pravkar zaključil svoj poletni tabor z mladimi upi, in njegov soigralec v izbrani vrsti David Špiler, veslaška brata Tomaž in Miha Pirih, košarkarska kolega Goran Dragić in Boris Gorenc, nekdanji selektor slovenske hokejske reprezentance Finec Kari Savolainen, številni poslovneži in predstavniki medijev.

Bosta Anže in Stanley prišla na Triglav?

V nadvse sproščenem ozračju so povabljenci med večerjo licitirali za Anžetove drese in drugo opremo ter še okrepili denarno pomoč mladim na Jesenicah. Na Hrušici naj bi, denimo, hokejski upi dobili ledeno igrišče na prostem, če le ne bo kakšnih birokratskih zapletov. V klepetu s pretežno športnimi gosti je sijal zadovoljen in ponosen oče Matjaž Kopitar, sicer selektor slovenske izbrane vrste, Anžetova Ines pa se je v lahkotni poletni obleki prav tako spretno sukala po vrtu kraljeve klubske hiše.

Sicer sobotni golfski turnir ni Anžetovo edino dobrodelno dejanje v tej sezoni. Znotraj klubske fundacije Kings Care je v minuli sezoni lige NHL otrokom kupoval vstopnice za tekme svojega moštva, prispeval je okrog 60.000 dolarjev. Njegovo druženje s hokejskimi privrženci v domovini pa še ni končano, saj v petek, 6. julija, sledi še smetana na torti v obliki Stanleyjevega pokala, ki za 24 ur pripotuje v Slovenijo. V popoldanskih urah bo prestižna lovorika, ki pomeni uresničitev otroških sanj Anžeta Kopitarja, na ogled na Hrušici. Jasno, pokala se ne bo smel dotakniti nihče, saj protokol tega ne dopušča. Za to bosta poskrbela ameriška varnostnika, ki nosita pokal po svetu.

Ko smo vas prejšnji teden na športnih straneh Slovenskih novic vprašali, kaj naj Anže s pokalom med njegovim 24-urnim obiskom pri nas počne, vas je večina predlagala, naj ga odnese na vrh Triglava. »Tudi sam sem o tem razmišljal, vendar pride v poštev le, če me kdo odpelje na Triglav. Pokal ima namreč 15,5 kilograma, zato ga ne bi rad peš nosil navkreber tako daleč,« nam je zaupal Anže. Morda se bo do petka iz marketinškega dremeža predramil kdo od helikopterskih prevoznikov in Anžetu pomagal, da s svetovnega hokejskega prestola prileti še na streho Slovenije z dobrim prijateljem stanleyjem.

Deli s prijatelji