MILIJONARJI

Koliko zaslužijo naši zvezdniki

Objavljeno 30. marec 2014 21.40 | Posodobljeno 30. marec 2014 21.41 | Piše: Drago Perko

Goran Dragić, Anže Kopitar, Erazem Lorbek, Samir Handanović, Josip Iličić, Tim Matavž in Boštjan Nachbar na leto obrnejo vsaj milijonček.

Izvrstni Goran Dragić.

LJUBLJANA – Smučarske sezone je konec in mednarodna smučarska zveza je oznanila, koliko denarja so za nagrade razdelili v svetovnem pokalu. Naša šampionka Tina Maze je z njimi zaslužila slabih 128.000 evrov, skakalni junak Peter Prevc je dobil nekaj manj – 119.335. Mazejeva je bila po zaslužku med alpskimi smučarkami šesta, Prevc je zasedel drugo mesto.

Goran in Anže na vrhu

Še transparentnejši glede zaslužkov športnikov so v Združenih državah Amerike, kjer so pogodbe in prihodki javni. Tudi ali predvsem zato, ker imajo klubi po posameznih ligah omejene proračune. Medtem ko je Tina po zaslužku pred drugimi slovenskimi športnicami, Prevc kljub nagradi za olimpijski kolajni (62.250) gleda v hrbet našim športnikom, ki si služijo kruh v ekipnih športih.

V ZDA igrata košarkar Goran Dragić in hokejist Anže Kopitar, zvezdnika lige NBA oziroma NHL imata enaka plačo – 7,5 milijona dolarjev (5,45 milijona evrov). Dragiću ni veliko manjkalo, da bi dobil še dodaten milijon nagrade. Pripadel bi mu, če bi se uvrstil na prestižno tekmo All-Star. A ostal je brez nje in brez milijona.

Gogiju in Kopiju sledi košarkar Barcelone Erazem Lorbek. V tej sezoni bo zaslužil tri milijone evrov, to ga v Evropi uvršča na drugo mesto, pred njim je le Litovec Linas Kleiza (3,3 milijona). Poleg Lorbka se lahko s tremi milijoni pohvalijo še Viktor Hrijapa, Srb Nenad Krstić in Španec Rudy Fernandez. Med slovenske košarkarske milijonarje se uvršča še Boštjan Nachbar, ki naj bi v Barceloni prejemal milijon. Beno Udrih v ligi NBA letos igra za dobrih 600.000 evrov. Ob tem je treba vedeti, da klubi v Evropi praviloma poskrbijo še za stanovanja in avtomobile svojih igralcev, v ZDA pa so športnice in športniki prepuščeni lastni iznajdljivosti.

Trije reprezentanti 
čez milijon

Na četrtem mestu po zaslužku je nogometni reprezentant Samir Handanović, ki je v milanskem Interju sedmi najbolje plačani – dva milijona naj bi prejel v tej sezoni. V italijanski ligi Serie A služijo še Josip Iličić, v Fiorentini na leto dobi 1,1 milijona, Valter Birsa (Milan, okoli 600.000 evrov), Jasmin Kurtić (Sassuolo, 400.000), Boštjan Cesar (Chievo, 380.000) in Rene Krhin (Bologna, 350.000). Tim Matavž igra na Nizozemskem za PSV in za 1,1 milijona, okoli 650.000 evrov na leto pa konča tudi na računu Roberta Korena, ki nastopa v angleški najmočnejši ligi za Hull City. Tenisač Grega Žemlja, denimo, si je z nagradami v sezoni 2013 priigral 295.870 evrov.

Pri ženskah je imela Tina Maze v prejšnji sezoni z vsemi nagradami okoli milijon evrov prihodkov, letošnja je bila slabša. Letos je dobila četrtino lanskega izkupička (lani 575.875), 87.600 evrov je prejela tudi od države in olimpijskega komiteja kot nagrado za zlati kolajni v Sočiju.

Katarini Srebotnik se je minulo sezono s teniškimi nagradami nabralo okoli 414.000 evrov. V nasprotju z Mazejevo se je že leta 2006 preselila v davčno oazo Dubaj. Tako obdrži večino prihodka. »Davčna politika je taka, da ne podpira vrhunskih športnikov. Polovico ali še več je treba dati državi. V Slovenijo se bom vračala na obisk k družini. Žalostno, a resnično,« je dejala Kata pred osmimi leti. Do danes je zaslužila približno 4,8 milijona evrov.

Deli s prijatelji