PREPOVEDANO

Kolesarski somrak z dopinškimi vrači

Objavljeno 18. oktober 2012 18.37 | Posodobljeno 18. oktober 2012 18.39 | Piše: Marko Uršič

Levi Leipheimer je pričal proti Lanceu Armstrongu, a kot dopingiranec ostal brez službe.

V kolesarstvu še naprej ne gre brez pranja umazanega dopinškega perila. Zvezdniški sij bledi, poleg Alberta Contadorja je Lance Armstrong tisti, ki ne more več zadrževati vode, ki dere iz počenega jezu dopinških obtožb. Nekdanji sotekmovalci so se kar vrstili pri pričanju njemu v škodo, eden od teh, Levi Leipheimer, pa je zdaj ostal brez kolesarske službe. 38-letni Američan je kot priča sodeloval z ameriško protidopinško agencijo Usada, po skesanju pa ga je odpustila ekipa Omega Pharma-Quick Step. Belgijsko moštvo je hkrati vsaj moralno Leipheimerju priznalo dobro delo, če se je že nemoralno dopingiral, saj ga je pohvalila za pričanje v umazani (proti)dopinški vojni. Kolesar iz Montane je priznal, da je prepovedana sredstva jemal še sam, zato so mu črtali športne dosežke med junijem 1999 in julijem 2006, prečrtali pa so tudi kolesarjenje za izide julija naslednjega leta.

Usada ne popušča v svoji križarski vojni proti dopingu in je zbrano dokazno gradivo proti Armstrongu, več kot 1000 strani ga je, tudi 26 pričevanj, predala Mednarodni kolesarski zvezi. Ta ima slabe tri tedne časa, da vse prouči, da v vodstvu staknejo glave in predpišejo ustrezno zdravilo (ukrepe) za Armstrongovo kolesarsko anomalijo. Teksašanu je Usada že odvzela sedem (zaporednih) naslovov najboljšega kolesarja na slovitem Tour de France, a ta kazen za zdaj velja le na območju ZDA. Medtem je Lancea zapustil dolgoletni pokrovitelj Nike, kolesar pa je odstopil z mesta predsednika dobrodelne organizacije Livestrong, ki podpira bolnike z rakom.

11 skesancev

Lanceovo nekdanje moštvo US Postal in njegovi člani naj bi bili udeleženi v najbolj prefinjenem in uspešno delujočem programu dopinškega kršenja, kar ga je videla športna zgodovina. 11 kolesarjev se je s pričanjem skesalo za svoje dopinške grehe in potunkalo Armstronga; že omenjeni Levi Leipheimer ter Floyd Landis, Frankie Andreu, Tyler Hamilton, George Hincapie, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Michael Barry, Tom Danielson, Jonathan Vaughters in David Zabriskie. Leipheimer je sicer za Ameriško pošto in moštvo Discovery Channel, torej Armstrongovi bazni ekipi, kolesaril v letih 2000 in 2001 oziroma 2007. za kanal odkritij. Usada je veterana, vozil je tudi za vrsti Rabobank in Gerolsteiner, sicer pred kratkim opečatila s šestmesečno prepovedjo obračanja pedalov. Nekdanji smučar se je izpovedal, da je jemal EPO in testosteron, a tudi krvni doping mu je plal po žilah.


Zdravnikov upor

Michele Ferrari, nekdanji zdravnik Lancea Armstronga, je zavrnil namige, da je bil pravi dopinški vrač. Usada ga je sicer julija dosmrtno izobčila iz kolesarske prakse. Toda zdaj nasprotuje ameriški kazni, zaničuje pa tudi grenkobna priznanja skesanih ameriških kolesarskih državljanov. Vse označuje za vizualne dokaze, torej brez trdnih dejstev. 

 

Deli s prijatelji