UJETA

Klemenčičeva dopingirana, odstopil njen trener in partner

Objavljeno 19. september 2015 17.38 | Posodobljeno 19. september 2015 17.40 | Piše: STA, M. U.

Vzorec so ji odvzeli 27. marca 2012, letos 3. septembra pa so ga še enkrat pregledali in odkrili prepovedano sredstvo.

Blaža Klemenčič. Foto: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Novica o začasni prepovedi nastopanja gorske kolesarke Blaže Klemenčič zaradi suma jemanja prepovedanega sredstva eritropoetin je presenetila in šokirala tudi predstavnike Kolesarske zveze Slovenije. Predsednik odbora za gorsko kolesarstvo Mohor Vrhovnik je izpostavil, da je treba počakati na dodatne informacije in uradno odločitev Ucija.

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je v petek na spletni strani objavila osvežen seznam začasno suspendiranih kolesarjev, na njem je tudi Blaža Klemenčič, ki jo sumijo jemanja eritropoetina. Vzorec so ji odvzeli 27. marca 2012, letos 3. septembra pa so ga še enkrat pregledali in odkrili prepovedano sredstvo. Zaradi tega je Slovenka začasno suspendirana, ima pa sedem dni časa, da se pritoži.

»Včerajšnje informacije o dopinškem testu Blaže Klemenčič so nas presenetile in hkrati šokirale. Ker v gorskem kolesarstvu nimamo tovrstnih izkušenj, bomo do ponedeljka poskusili pridobiti čim več informacij in se nato odločili o nadaljnjih korakih. Vsekakor trenutno veliko skrb povzroča dejstvo, da bo Slovenija izgubila veliko Blažinih točk v kvalifikacijskem točkovanju za poletne olimpijske igre prihodnje leto in je zato lahko ogrožen tudi nastop drugih tekmovalk v Rio de Janeiru,« je pojasnil Vrhovnik.

Odstop Roberta Pintariča

Po objavi seznama je odstopno izjavo na Kolesarsko zvezo Slovenije poslal zadnja leta selektor slovenskih gorskih kolesarjev Robert Pintarič, trener in partner Klemenčičeve, kar je predsedstvo sprejelo. Pintarič je bil v letih 2013 in 2014 pomočnik vodje ekipe Habitat mountainbiketeam, ki pa je z obema že prekinilo sodelovanje.

Ogroženo mesto Slovenije za olimpijske igre v Riu?

Če Uci spozna Klemenčičevo krivo jemanja prepovednih poživilih in ji črta točke, potem bo ogroženo mesto Slovenije za olimpijske igre v Riu. Gorski kolesarji točke za Brazilijo zbirajo od lanskega maja, v tem času pa so Klemenčičeva, Tanja Žakelj in Tina Perše zbrale dovolj točk, da bi v Riu nastopili prvi dve. Brez točk Klemenčičeve bo Slovenija močno nazadovala po olimpijski kvalifikacijski lestvici, Žakljeva pa bo ob pomoči Peršetove lovila eno kvoto.

Deli s prijatelji