ZADREGA

Kitajci plonkali iz Ledenega kraljestva?

Objavljeno 06. avgust 2015 13.37 | Posodobljeno 06. avgust 2015 13.39 | Piše: E. B.

Organizatorjem zimskih olimpijskih iger 2022 očitajo plagiatorstvo. Tudi kitajski film The Autobots na las podoben priljubljenim Avtomobilom.

Kitajci so zelo navdušeni, ker bodo gostili ZOI, številni drugi pač ne. (Foto: Reuters)

Mnogi jim ne privoščijo laskavega naslova gostitelja zimskih olimpijskih iger 2022. zaradi pomanjkanja naravnega snega, zdaj pa jih kritizirajo še zaradi pomanjkanja domišljije. Kitajska naj bi uradno skladbo največjega športnega dogodka preprosto ukradla Ledenemu kraljestvu! 
Disneyjeva uspešnica iz leta 2013, ki se je okitila z dvema oskarjema, je poskrbela tudi za eno najbolj priljubljenih filmskih pesmi vseh časov, Let It Go (v slovenski različici Zaživim), ki je navdušila in zasvojila svet – očitno pa je šla v uho tudi skladateljem, odgovornim za glasbeno spremljavo na zimskem športnem dogodku, ki bo čez sedem let v Pekingu. The Snow and Ice Dance, kot se glasi naslov, izvajata priljubljena Sun Nan in Tan Jing, skladba je v njuni domovini že velika uspešnica, prav tako pa na spletu, kjer jo poznavalci primerjajo z Disneyjevim hitom. Podobnost je 90-odstotna, ocenjujejo, vsakdo, ki si je ogledal Ledeno kraljestvo – in resnično malo je tistih, ki rekordno gledanega animiranega filma ne poznajo –, bo že po nekaj sekundah ugotovil, da gre za čisti plagiat: kako se bo Kitajska s to skladbo predstavila na mednarodni ravni?

Zhao Zhao je vrhunski skladatelj, avtorja branijo domači mediji: osvojil da je že številne nagrade in navdiha ne išče pri drugih stvaritvah, saj mu glasbene domišljije ne manjka. The Snow and Ice Dance bo 2022. ena od desetih olimpijskih pesnitev, sicer pa se kitajska zabavniška industrija zadnje tedne brani še zaradi enega domnevnega plagiata: njihov film The Autobots naj bi bil na las podoben Disneyjevim Avtomobilom.

Deli s prijatelji