NA PARKETU

Kdo bo Union Olimpijo 
zbudil iz zimskega sna?

Objavljeno 29. marec 2016 10.00 | Posodobljeno 29. marec 2016 10.00 | Piše: Drago Perko

Ljubljančani so v državnem prvenstvu v treh tekmah doživeli že drugi poraz.

Olimpija brez zmag in gledalcev. Stanje, ki kar kliče po spremembah. Foto: Tomi Lombar

Ako je soditi po uvodnih treh krogih moškega državnega prvenstva, je pred ljubitelji oranžne žoge napeta končnica. Ali tudi kakovostna, je že drugo vprašanje, zagotovo pa ne tako nekakovostna, kot bi jo nekateri želeli prikazati. V tej končnici je zgodba zase vnovič Union Olimpija, ki se na domači sceni preprosto ne znajde. V ligi za prvaka ima po treh tekmah že dva poraza, ugnala je le Tajfun, pa še to s trojko, pri kateri je Olimpijin košarkar Nikola Pavlićević naredil očitne korake. Sodniki tega niso opazili, tekmovanje pa se nadaljuje. Niti prazniki niso prinesli sreče v tabor zmajev, ki so klonili tudi v Rogaški Slatini. Domači strateg Damjan Novakovič je vnovič izvrstno pripravili svojo ekipo, ki je zmagala v podaljšku, 88:87 je bilo. Ključen koš je prispeval 23-letni Američan Darwin Dee Davis, ki je decembra lani prišel iz Združenih držav Amerike kot menjava za Matica Rebca, ki se je preselil v novomeško Krko. »Vedno je tvegano sredi sezone pripeljati Američana, ki še ni bil v Evropi,« je opozarjal Novakovič, ki pa je vnovič izbral pravega, koristnega. Branilec, ki se je šolal na univerzi Xavier, je 18 točkam dodal še pet podaj, s to zmago pa pustil Rogaško v boju za sam vrh.

Daril niso
znali izkoristiti

Kljub porazu pod Bočem je bil nadvse spravljiv in miren trener Olimpije Gašper Potočnik. »Rad bi pohvalil fante, ki so pokazali povsem drug obraz kot na zadnji tekmi, igrali ekipno in po najboljših močeh celotno srečanje. Za to si res zaslužijo vse čestitke. To mora biti prava pot za naprej in upam, da najmanj tako energijo prikažemo tudi na naslednjih tekmah. Če bo tako, bodo prišli tudi rezultati,« ostaja Potočnik optimist pred nadaljevanjem, čeprav ima v domačih tekmovanjih porazen izkupiček. V pokalu Spar je Olimpija izgubila obe tekmi (v četrtfinalu jo je izločil Zlatorog), zdaj pa še dve. V taboru Ljubljančanov o krizi (igre ali rezultata, zdi se, da gre kar za mešanico obojega) niso bili pripravljeni na široko govoriti. Pravijo, da so osredotočeni na jutrišnji obračun z domžalskim Helios Suns. O morebitnem novem porazu v Stožicah niti razmišljati ne želijo, gnev navijačev in ljubiteljev košarke pa rapidno narašča. Očitno so morebitne kadrovske spremembe preprečili tudi praznični dnevi, bolj ali manj pa je jasno, da bodo pri prihodnji usodi kluba imeli glavno besedo Jože Mermal (BTC City), Igor Mervič (Spar Slovenija), Tomaž Berločnik (Petrol) in župan prestolnice Zoran Janković. Vprašanje je, ali bodo ukrepali med sezono ali šele na koncu, ko bo še kak gledalec manj v dvorani. Na zadnji tekmi v Stožicah jih je bilo na obračunu s Tajfunom 169! Kljub temu Ljubljančani ne skrivajo ambicij, da bi tudi v novi sezoni igrali v enem od evropskih tekmovanj. V katerem še ni jasno. Da bo tam morda mesto za njih, bodo morali Ljubljančani nekaj narediti tudi sami. V prvi vrsti predramiti se iz zimskega spanja in pokazati nekaj več želje. Minili so časi, ko so s pomočjo Rada Lorbka in Romana Lisca dobivali vabila na tekmovanja. Takrat sta znala pomagati Olimpiji tudi mimo vrste, zdaj se je izkazalo, da so bile to bolj medvedje usluge. Ker zmaji pomoči niso znali pametno uporabiti.

Gneča na vrhu

V ligi za prvaka lige Nova KBM so v 3. krogu poleg Rogaške Slatine zmago slavili še košarkarji Krke, ki so bili z 68:67 boljši od Zlatoroga, Helios pa je v gosteh s 77:75 porazil Tajfun. Na lestvici s po dvema zmagama in porazom vodijo Rogaška, Krka, Zlatorog in Helios. Olimpija ima zmago in poraz, Tajfun pa tri poraze.

 

Deli s prijatelji