SANKCIJE IN OPRAVIČILO

Kazen za alkohol: čez Phelpsa za pol leta naredili križ

Objavljeno 07. oktober 2014 10.26 | Posodobljeno 07. oktober 2014 10.26 | Piše: STA, K. K.

Ne bo član ameriške reprezentance niti na svetovnem prvenstvu avgusta 2015 v Kazanu.

Michael Phelps v akciji

NEW YORK – Ameriška plavalna zveza je v ponedeljek sporočila, da je najboljšega plavalca vseh časov, dobitnika 22 olimpijskih medalj Michaela Phelpsa (29), kaznovala s šestmesečno prepovedjo nastopanja, poleg tega pa ne bo član ameriške reprezentance niti na svetovnem prvenstvu avgusta 2015 v Kazanu. Razlog za polletni suspenz je vožnja pod vplivom alkohola.

Opravičil se je

Policisti so Phelpsa pred sedmimi dnevi pijanega ustavili za volanom avtomobila v zvezni državi Maryland in ameriška plavalna zveza je odločila, da je s tem kršil njen kodeks obnašanja. V imenu kaznovanega plavalca je marketinško podjetje Octagon, ki zastopa slavne športnike, sporočilo, da Phelps sprejema sankcije zveze in da se opravičuje.

»Michaelov prekršek je bil zelo resen, zato je zahteval resne posledice,« je dejal izvršni direktor ameriške plavalne zveze Chuck Wielgus. Ameriški zvezdnik je že v nedeljo na twitterju sporočil, da si bo vzel nekaj premora od plavanja in se udeležil programa, ki mu bo ponudil pomoč pri boljšem razumevanju samega sebe.

Divjal s 135 km/h

Phelpsa je policija ustavila pred tednom dni v zgodnjih jutranjih urah v Baltimoru, ko je na območju z omejitvijo 45 milj na uro vozil s 84 miljami na uro (135 km/h). »Standardnih testov treznosti ni opravil,« so sporočili z lokalne policije, ki ga je obtožila prehitre vožnje in vožnje čez dvojno neprekinjeno črto.

To je že drugič, da se je rekorder po številu osvojenih olimpijskih kolajn znašel v primežu policije zaradi podobnega prekrška. Pred 10 leti je dobil 18-mesečno pogojno kazen, pred petimi leti pa je prišla na dan fotografija, ki ga prikazuje na zabavi med kajenjem marihuane.

Phelps je na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012 osvojil štiri zlate in dve srebrni kolajni, nakar se je upokojil. Aprila se je vrnil v tekmovalne bazene zaradi priprav na olimpijske igre 2016 v Braziliji.

Deli s prijatelji