SP 2014

Kamerunska gnila jabolka niso brcala za ognjene

Objavljeno 04. julij 2014 11.07 | Posodobljeno 04. julij 2014 11.09 | Piše: T. Z.

Mednarodna nogometna zveza ne ve nič o prirejanju izidov na SP.

Mednarodna nogometna zveza je z veliko nejevero sprejela trditve nemške revije Der Spiegel, ki je postavila pod vprašaj edino hrvaško zmago v skupinskem delu svetovnega nogometnega prvenstva v Braziliji. Fifa je namreč z velikimi dvomi sprejela omenjene navedbe o podkupljivih kamerunskih nogometaših. Svetovna krovna nogometna organizacija je od nemškega tednika zahtevala, naj predloži trdne dokaze o svojih domnevnih stikih z zaradi nogometnih goljufij obsojenim Singapurcem, ki je tudi razkril domnevno nogometno goljufijo na svetovnem prvenstvu.

»Članek postavlja pod vprašaj integriteto tekem pod okriljem Fife, ker gre za zelo resno obtožbo,« je sporočil direktor za varnostna vprašanja v Fifi Ralf Mutschke, ki je v isti sapi še dodal, da Fifa doslej ni prejela še prav nikakršnih dokazov o korupciji na 56 tekmah, ki so bile doslej izpeljane na mundialu. Novinar omenjenega članka Rafael Buschmann ostaja pri svojih trditvah, medtem pa je kamerunska nogometna zveza sprožila preiskavo domnevnega prirejanja izida tekme s Hrvaško.

Nemški tednik Der Spiegel, sklicujoč se na trditve Singapurca Wilsona Raja Perumala, objavljene v korespondenci na facebooku z novinarjem Der Spiegla, zatrjuje, da je bil izid – 4:0 za Hrvate – prirejen.

Perumal se čudi

Večkrat za športne goljufije obsojeni Perumal je namreč pred začetkom omenjene tekme na svojem profilu na facebooku natančno napovedal, da se bo tekma končala z zmago Hrvaške s 4:0 ter da bo v prvem polčasu Kamerun ostal z igralcem manj, kar se je po prekršku Alexa Songa v 40. minuti za rdeči karton nad Mariom Mandžukićem tudi zares zgodilo. To je bil silno neobičajen in nešporten prekršek. Song je pred očmi izkušenega portugalskega sodnika Pedra Proençe v hrbet udaril Mandžukića, in še to, ko je bil ta brez žoge. »Kamerun ima v svoji reprezentanci sedem gnilih jabolk, ki so priredila izid vseh treh tekem Kameruna v skupini A,« je nemškim časnikarjem razkril Perumal, ki je bil zaradi nameščanja tekem obsojen v Singapurju, na Finskem in Madžarskem.

Tako Kamerun, ki je na mundialu ostal brez osvojene točke, kot tudi Hrvaška sta izpadla že po skupinskem delu, v osmino finala prvenstva pa sta iz te skupine napredovali Brazilija in Mehika.

Britanski Daily Mail pa postavlja v zelo čudno luč trditve Der Spiegla. Perumal se je namreč povsem ogradil od trditev te nemške revije: »Nikoli in nikdar nisem dajal takšnih ocen, da se bo tekma končala z zmago Hrvaške s 4:0 ter da bo v prvem polčasu Kamerun ostal z igralcem manj zaradi rdečega kartona in kar bi lahko bila podlaga za sume o prirejanju nogometnega izida omenjene tekme. Šokiran sem in začuden, da se je tako spoštovan magazin, kot je Der Spiegel, spustil na takšno raven potvarjanja besed z očitnim namenom proizvesti zgodbo o prirejanju izidov.«

Deli s prijatelji