KOMENTAR

Julio Cesar ali Neuer?

Objavljeno 08. julij 2014 19.51 | Posodobljeno 08. julij 2014 19.51 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Šov so praviloma iz tekme v tekmo kradli čuvaji mreže.

Rok Tamše. Foto: S.N.

Na mundial so prišli Lionel Messi, Cristiano Ronaldo in Neymar ter peščica potencialnih zvezdnikov najvišje kategorije, šov pa so praviloma iz tekme v tekmo kradli čuvaji mreže. Golmani so se resnično potrudili, da razvnamejo navijače, spravijo v točenje solz sreče svoje kolege in trenerje ter pahnejo v brezno razočaranja in žalosti svoje tekmece.

Mehičan Guillermo Ochoa je začel svoje akrobacije v predtekmovanju proti Brazilcem, Kostaričan Keylor Navas je na petih tekmah prejel en sam samcat zadetek iz igre, Kolumbijec David Ospina je bil eden najmočnejših členov svojega moštva, Čilenec Claudio Bravo je bil prav tako na vrhuncu do četrtfinala, ko je proti Brazilcem odločila loterija s kazenskimi streli, Američan Tim Howard je dolgo tako rekoč sam držal nad vodo Američane, Belgijec Thibaut Curtois je potrdil odlično klubsko sezono, nizozemski rezervni golman Tim Krul je zablestel z dvema obranjenima kazenskima streloma proti Kostariki, potem ko je v igro vstopil zgolj za šov z golove črte. Brazilec Julio Cesar je bil veliki rešitelj gostiteljev prvenstva v že omenjeni srhljivki s penali proti Čilencem, njegov današnji tekmec, Nemec Manuel Neuer, pa po svoje vznemirja občinstvo z lahkotno zanesljivostjo in pogostimi igrivimi izleti daleč od svojih vrat.

Smo že kdaj prej videli toliko junakov med vratnicami kot na 20. svetovnem prvenstvu? Nemogoče, se boste strinjali. Hvaliti in častiti jih je treba toliko bolj, ker se ne morejo niti za trenutek skriti in prepustiti odgovornosti soigralcem. Julio Cesar je po epskih obrambah proti Čilu in zgodovinskih solzah še enkrat potrdil, da čustvom pusti prosto pot. Neuer deluje drugače, v pregovorno nemško discipliniranost, strogo upoštevanje pravil in temeljitost je celo samosvoje vnesel nekaj šova, ki bolj spada v južnoameriški svet. Oba sta konstantna v formi, ključna moža svojih ekip, toda zdi se, da je Julio Cesar odločilne obrambe že opravil, Neuer pa je še na poti, da to stori. Da torej potegne elf iz brezna, če bo treba. Če drži, da sta Brazilija in Nemčija zelo izenačeni moštvi, potem bo eden ali drugi junak polfinala.

Deli s prijatelji