RASISTIČNE IZJAVE

Jud je razjezil črno Ameriko

Objavljeno 05. maj 2014 21.21 | Posodobljeno 05. maj 2014 21.21 | Piše: M. U.

Donald Sterling, rojen z judovskim priimkom Tokowitz, je z rasističnimi izjavami in dejanji razburil ZDA.

Tudi nogometaši Olimpije v boju proti rasni diskriminaciji. Na bananah piše: Reci ne rasizmu! Foto: NK Olimpija

Le kakšno neumnost je storil Donald Sterling, lastnik NBA-moštva Los Angeles Clippers, ko je rasistično stegnil jezik! Svoji 49 let mlajši ljubici je 80-letnik svetoval, da lahko s črnci počne, kar jo je volja, lahko tudi spi z njimi, a da naj jih ne vodi na tekme njegovega kluba in naj slik z njimi ne objavlja na družabnih omrežjih. Ker ima 1,9 milijarde dolarjev premoženja, je bil toliko našopirjen, da je dejal, kar je menil, da ga je volja, a najprej bi se moral Donald Tokowitz zavedati, da je judovskega rodu. Njegovi starši so bili emigranti iz Evrope, pa saj vemo, kako je bilo nekdaj judovskemu prebivalstvu na stari celini. Da se z rasnim razlikovanjem v ZDA ne gre javno igrati, priča tudi dejstvo, da je Sterlinga ostro kritiziral tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je po očetu kenijskega rodu, po materini strani angleškega, v sebi pa ima tudi irsko kri. Lastnik Clippersov je do svojega bogastva kot nepremičninski tajkun prišel tudi s prodajo oziroma oddajanjem apartmajev, že pri tem poslu pa je imel rasistično poslovno politiko. V korejskem okolišu Los Angelesa stanovanja ni hotel oddajati Nekorejcem, v Beverly Hillsu pa ne latinskim Američanom. »Ti kadijo travo, pijejo in le postopajo okoli zgradb, črnci pa smrdijo in privlačijo črve,« je dejal svojčas in za stanovanjsko diskriminacijo tudi plačal 2,7 milijona dolarjev kazni.

Leta 2009 ga je zaradi zaposlitvene diskriminacije tožil nekdanji vodilni mož LA Clippersov Elgin Baylor. »V moštvu želim revne temnopolte fante z juga in belega glavnega trenerja,« je bil Sterlingov moto. Trener je podpisal štiriletno, 22 milijonov dolarjev vredno pogodbo, Baylor pa je od leta 2003 imel le 350.000 dolarjev letne plače.

Nezaželeni
 Magic Johnson

Adam Silver, komisar lige NBA, je Sterlinga zaradi rasističnega govoričenja – bilo je posneto s pristankom milijarderja in prijateljice in v javnost izdano s tretje strani, ki naj bi čuvala glasovni zapis – dosmrtno izgnal iz severnoamariške poklicne lige in ga kaznoval še z 2,5 milijona dolarjev globe. Sterling je Clipperse za poltrinajsti milijon ameriških zelencev kupil leta 1981 in je lastnik z najdaljšim stažem v NBA. Njegova ljubica, V. Stiviano, s pravim imenom Maria Vanessa Perez, afroameriškega in mehiškega rodu, zdaj pravi, da je milijarder v stresu, počuti se osamljenega in zapuščenega od vseh, a da bi se tudi moral opravičiti za izjave. Posebno za tisto, da naj javno ne objavi fotografij s temnopoltimi košarkarji, v tem primeru tudi nekdanjo legendo LA Lakersov Magicom Johnsonom. Clipperse so zaradi lastnikovega izpada zapustili pokrovitelji, Kia Motors in Virgin America, komisar Silver pa dodaja, da je lastnike klubov iz NBA pozval, naj Sterlinga prisilijo, da proda klub. Za to mora pozitivno glasovati tri četrtine odbora 29 lastnikov NBA-klubov, osramočeni Sterling pa naj bi od prodaje dobil vsaj 600 milijonov dolarjev. Lahko pa izbere tudi pot lastniškega pravdanja na sodišču.

Ljubica: Ni rasist

»Moral bi jo odplačati,« se zdaj o Stivianovi kesa Tokowitz, ameriški časniki pa tudi poročajo, da ima Clippersov lastnik raka na prostati. Stivianova, delala je kot Sterlingova arhivistka, pa ob vsem dodaja, da ni njegova ljubica in da ga ima rada kot očetovsko figuro. »Ni rasist, je zelo prijazen in dobrodušen mož.« A marca jo je Sterlingova žena Rochelle tožila, saj je ljubica od njenega moža prejela darila v vrednosti 2,5 milijona ameriških zelencev, avtomobil in stanovanjski dvojček, ki jih Rochelle želi nazaj. Stivianova pa se je z 80-letnikom zbližala v času, ko ta ni več živel z ženo.

Zaradi škandala je odstopil tudi Leon Jenkins, predsednik losangeleškega oddelka združenja za civilne pravice Afroameričanov. Lastnik Clippersov naj bi za svoje donacije od organizacije ta mesec celo dobil nagrado za človekoljubne zasluge. NBA pa je v vsem kaotičnem redu tudi objavila, da bo za dnevno delovanje LA Clippersov določila izvršnega direktorja. Sterling seveda po prepovedi ne more več dejavno voditi svojih košarkarskih jadrnic (Clippers v prevodu), ne sme niti na tekme, so pa zato manj znani someščani Lakersov v prvem krogu končnice letošnje sezone s 4:3 v zmagah izločili Golden State Warriors. Košarkarji Clippersov so v četrti tekmi v znamenje protesta proti Sterlingovim opazkam na ogrevanju nosili narobe obrnjene majice, da ni bilo moč videti klubskega grba.

 

Mendy in Kostić: Ne rasizmu

V Evropi, pa tudi po vsem svetu, še vedno močno odmeva nedavni incident s španskega nogometnega prvenstva. Navijač Villareala je namreč na zelenico vrgel banano igralcu Barcelone Daniju Alvesu, ta pa jo je hladnokrvno olupil in pojedel. Športni svet se je združil v boju proti rasizmu, športniki in navijači so na spletu začeli množično objavljati posnetke med hranjenjem z bananami. Pod Alpami pa je v zadnjem času rasno kri razburkal predvsem nogometni derbi 22. kroga slovenskega prvenstva v Stožicah med Olimpijo in Mariborom. Takrat sta menda Olimpijina Srba, igralec Miroljub Kostić in trener Milorad Kosanović, žalila Jean-Philippa Mendyja, temnopoltega Francoza senegalskega rodu. Šlo je za sum razpihovanja rasne nestrpnosti in žaljenja osebnega dostojanstva. A disciplinski organi Nogometne zveze Slovenije so po pogovoru z udeleženci, uradnimi osebami in po ogledu videoposnetka zaradi pomanjkanja dokazov ustavili disciplinski postopek. Mendy in Kostić sta si v znamenje pobota segla v roki in v posneti izjavi izrekla ne rasizmu v športu.

 

Deli s prijatelji