GREŠNIKI

Jamajška atletika 
v dopinških drobcih

Objavljeno 19. julij 2013 12.48 | Posodobljeno 19. julij 2013 12.48 | Piše: M. U.

Domine prepovedanih poživil padajo kot po tekočem traku, Asafa Powell in drugi v kaosu.

Kakšno poletje, to je pravi sončni mrk! Legendarna etapna kolesarska dirka Tour de France je v zadnjem tednu, javnost pa že nekaj časa premleva, katera sveža imena tekmovalcev, ki so pred leti uporabljali dopinška sredstva, bo 24. julija objavila komisija francoskega senata. Lancea Armstronga so že sežgali na dopinški čarovniški grmadi, novi grešniki pa bodo zagotovo povzročili pravo medijsko eksplozijo.

Ne le v Franciji, panika je tudi na Jamajki. Deloma spominja kar na zmedeno histerijo, kot je bila ob smrti superzvezdnika reggae glasbe Boba Marleyja. Asafa Powell, Yohan Blake, Nesta Carter, Veronica Campbell-Brown, Sherone Simpson, povrhu je dopinško padel še najhitrejši letos na 100 m Tyson Gay iz ZDA ...

Atletski sprint karibske države je razpadel na drobce. Pri nekaterih so na dopinški kontroli odkrili, da naj bi si telesno pomagali z oksilofrinom, Blake in Carter, slednji letos z 9,87 drugi najhitrejši na svetu na 100 m, sta SP in bližnje nastope odpovedala zaradi poškodb.

Atletika je danes z vseh vidikov zelo kompleksen šport, saj je pri telesni in psihični pripravi podanikov kraljice športov potrebnega veliko strokovnega znanja z več strani. Za doping Powella, nekdanjega svetovnega rekorderja za stotici, naj bi bil kriv trener Chris Xuereb, ki se mu je pri enem od novih prehrambnih dodatkov ali injekciji pripetilo, da je Asafi v telo vnesel tudi prepovedana poživila. Je pa italijanska policija v Lignanu, kjer Powell vadi, zasegla preparate, tudi neznane, in za zdaj med njimi ni našla grešnih. Xuereb se zdaj brani, da atletoma ni dal ničesar spornega in da naj sama prevzameta odgovornost za dopinško najdbo. Imena novih preparatov je sicer dostavil zastopniku atletov Paulu Doylu, a ni navedel sestavin, ki jih vsebujejo.

Carter je čist

Strokovna spremljava atletov je na tako visoki in profesionalni ravni, da, čeprav je možnost napake, ne more biti naključno, da zdaj sprinterski zvezdniki padajo kot domine. Farmakologija je pri dopingu vedno korak pred tistimi, ki razkrinkavajo goljufe, to je velikanski posel koncernov za zdravila, v katerem se obrača ogromno denarja, zato sta naključnost ali tehnološki napredek metod odkrivanja čez čas za zdaj edini primerljivi merili za javno izpostavitev grešnih športnikov.

Zanimivo, Adrian Laidlaw, zastopnik Neste Carterja, je sicer oznanil, da njegov varovanec ni med dopingiranimi in da kani nastopiti na SP v Moskvi od 10. do 18. avgusta. Po odpovedi Luzerna zaradi poškodbe naj bi tekel že na mitingu prihodnji konec tedna v Londonu. Blake zaradi poškodbe stegna ni tekel že na junijskem državnem prvenstvu, v Rusiji pa ne bo branil naslova svetovnega prvaka. A vse je seveda po odkriti dopinški aferi tudi velik psihični pritisk na atlete. Edini neomadeževani zvezdnik, na jamajškem prvenstvu so pozitivne na oksilofrin našli pet atletov in atletinj, ostaja Usain Bolt, a ta je takšen zunajserijski talent, da ni sence dvoma nad njegovimi dosežki. 

Deli s prijatelji