DOPINŠKO OGOVARJANJE

Imam knedl v grlu, česa naj bi bil kriv?

Objavljeno 21. november 2012 10.11 | Posodobljeno 21. november 2012 10.11 | Piše: Marko Uršič

Norvežani zaradi sporne pošte o dopingu suspendirali atletskega trenerja Petra Vukičevića.

Srdjan Djordjević nima težav s čisto vestjo. Foto: Roman Šipič

Pa smo spet pri klasični negativni športni temi – dopinškem ogovarjanju. Na eni strani stavci pri rokometnem Montpellieru čakajo svojo sodno usodo, tudi slovenski vratar Primož Prošt, slovenskega atletskega trenerja Srdjana Djordjevića pa so zdaj našli v primeru spornega dopisovanja po elektronski pošti, v njem naj bi bila opisana uporaba prepovedanih sredstev, s Petrom Vukičevićem, nekdanjim jugoslovanskim atletom in trenerjem norveške tekačice čez visoke ovire Christine Vukičević. Norveška atletska zveza se je po medijski objavi spornega komuniciranja že odzvala in je do konca preiskave, vodi jo norveška protidopinška agencija, suspendirala očeta Vukičevića. Ta si je v obdobju med novembrom 2001 in februarjem 2003 s trenerjem številnih vrhunskih slovenskih atletov in atletinj ter legendarne Jamajčanke Merlene Ottey izmenjal elektronsko pošto z dopinško vsebino in učinki prepovedanih steroidov. In zakaj je zadeva zdaj izbruhnila na plan? Sporno pošto je norveški javnosti namreč posredovala Turid Syftestad, nekdanja žena jugoslovanskega tekača na 110 m z ovirami. Srb je sicer potrdil, da se je dopisoval z Djordjevićem, tudi o steroidih, a se brani, da je vsa zadeva prikazana na manipulatorski način. Norvežanom pa se zdi čudno, da je Vukičević Djordjevića spraševal o dopinških sredstvih, ko pa bi o tem lahko povprašal norveško protidopinško agencijo.

Srba sta si dopisovala tudi v angleščini?

Petar Vukičević in Srdjan Djordjević sta si prek elektronske pošte dopisovala v srbskem jeziku, pri teh sporočilih pa je sumljivo, da so deli besedila v angleščini. Kakor da bi ga nekdo, Vukičevićeva nekdanja žena?, vzel od drugod in prilepil. Zakaj bi se dva Srba dogovarjala v angleškem jeziku? Petra Vukičevića so sicer že leta 2004 in lani obravnavali za morebitne dopinške grehe, a so zadevo obakrat zaprli. Lani zaradi zastaranja zadeve.

Napadajo, a ne vedo

Podobno o manipulaciji trdi tudi Srdjan Djordjević. Vse skupaj je izmišljena zgodba. Tudi ni sodeloval pri treningu Vukičevićeve hčerke; v času začetka dopisov je bila stara 14 let, je pa osvojila bronasto odličje na 60 m ovire na dvoranskem evropskem prvenstvu 2011 v Parizu, je svetovna mladinska podprvakinja iz leta 2006, ima pa tudi zlato odličje na evropskem prvenstvu do 23 let iz 2009. To seveda na 100 m ovire. Djordjević je v zadnjih desetih letih sodeloval le pri testiranjih norveške atletinje, dvakrat v Skandinaviji. »To je najbrž normalno. V bistvu če je nekakšen postopek, je to normalno, dokler se stvar ne razčisti,« je Srdjan Djordjević, ko smo ga včeraj poklicali, komentiral suspenz Petra Vukičevića. Ali v vašem primeru pričakujete takšen korak tudi od Atletske zveze Slovenije? »Bi mi morali povedati, zakaj. Ne vem, zakaj bi bil v tem postopku kakor koli udeležen.« Gre za manipulacijo nekdanje Vukičevićeve žene z elektronsko pošto? »Trdim to, da tisto, kar sem sam videl, je zelo težko, da bi bilo res. Je pa tega enajst let, tako da se res ne spomnim vsakega dopisovanja, ki sem ga kadar koli imel.« Imate čisto vest, se ne bojite kakršnih koli posledic? »Imam knedl v grlu, zaradi tega, ker me v bistvu napadajo, ne da bi sploh vedeli, česa naj bi bil pravzaprav kriv. Nimam kakšnih težav s tem,« je končal Djordjević.

Včeraj smo želeli prisluhniti tudi Janiju Dvoršaku, predsedniku Slovenske protidopinške organizacije, a se na naše klice ni odzval. Protidopinški organi (norveški) torej delujejo, treba bo počakati na zaključke.

Deli s prijatelji