V BOLNIŠNICI

Imajo zdravniki prav, da bo Schumi kmalu sam upravljal voziček?

Objavljeno 24. julij 2014 16.33 | Posodobljeno 24. julij 2014 16.34 | Piše: T. L.
Ključne besede: Michael Schumacher

Zdravniki upajo, da bo paralizirani Schumacher v nekaj tednih z usti upravljal posebej prilagojen invalidski voziček.

Michael Schumacher kaže znake okrevanja.

Michael Schumacher po decembrski smučarski nesreči lepo okreva na rehabilitacijski kliniki v Lozani. Po pisanju časnika Daily Mail se bo šampion v formuli 1 v domačo oskrbo lahko preselil že konec prihodnjega meseca.

Menda naj bi Michael, ki so ga prejšnji mesec zbudili iz umetne kome, na vprašanja žene in otrok odgovarjal s premiki vek. Zdravniki na švicarski kliniki upajo, da bo že čez nekaj tednov sicer paralizirani Michael lahko sedel vzravnano na prilagojenem elektronskem invalidskem vozičku, ki naj bi ga upravljal ob pomoči ust, poroča spletna stran Standardmedia.co.ke

»Kažejo se znaki, da bo Michael zapustil kliniko kmalu in bodo zanj skrbeli doma,« je zapisano v enem od švicarskih časnikov. Zdravniki pa mirijo preveč navdušene Michaelove oboževalce. Svarijo, da si morda nekdanji dirkač formule 1 ne bo nikoli povsem opomogel. 

Od vprašanja preživetja do vprašanja kakovosti življenja

»Tako javnost kot tudi njegovo družino grize enak dvom: napredek je počasen, negotov,« je za CNN dejal Peter Hamlyn, strokovnjak za poškodbe glave pri športu. Pri resnih poškodbah glave pacienti, ki okrevajo (in to niso vsi), za napredovanje potrebujejo vrsto let. »V prvih mesecih prevladuje vprašanje preživetja. Postopno, skozi tedne in mesece, pa se po vprašanju o preživetju pojavi vprašanje o kakovosti življenje,« dodaja Hamlyn.  

Schumacherjeva žena Corinna z družino postopno preureja dele domače hiše, kjer bodo po Michaelovi vrnitvi domov lahko skrbeli zanj ob pomoči vseh potrebnih medicinskih pripomočkov.

Deli s prijatelji