LUKA DONČIĆ

Igral bo za Slovenijo, hoče biti evropski prvak

Objavljeno 01. februar 2017 08.20 | Posodobljeno 01. februar 2017 08.21 | Piše: Drago Perko

Največji biser evropske košarke Luka Dončić končno na voljo slovenskim medijem. Veseli se igranja z Goranom Dragićem, tik pred 18. letom opravlja vozniški izpit.

Luka Dončić zna biti zelo vroče ime NBA-nabora leta 2018. Foto: Profimedia

Leto 2017 bo očitno prelomno tudi za slovensko reprezentančno košarko. Prvi zvezdnik Goran Dragić je pred dnevi napovedal slovo od dresa Slovenije po koncu evropskega prvenstva, štafetno palico vodje ekipe pa želi predati Luki Dončiću, mlademu zvezdniku Real Madrida, ki bo konec tega meseca dopolnil 18 let. »Veselim se igranja za slovensko reprezentanco in z Goranom Dragićem, ki je eden najboljših igralcev, tudi v ligi NBA,« je dejal Dončić v enem od številnih pogovorov, ki jih je opravil v teh dneh s slovenskimi mediji, tudi s Slovenskimi novicami. Pri kraljevem klubu iz Madrida so naredili izjemo. Napovedovali so, da pred 18. letom Dončić ne bo na voljo za intervjuje, vendar se je zgodilo drugače. Pred mikrofonom se dobro znajde, med vprašanji in odgovori pa slalomira kot med nasprotnikovo obrambo.

Na prvi tekmi dve minuti

V otroških letih je Dončić treniral številne športe, tudi nogomet. Rad je rolal, potem se je na ljubljanski osnovni šoli Mirana Jarca zapisal košarki. »Na prvi tekmi sem igral le dve minuti. Nimam veliko povedati o tej izkušnji, potem je šlo bolje,« se Luka spomni debija pod koši. Vadil je v mlajših selekcijah Union Olimpije. V obdobju 2007–2010 je treniral pri Jerneju Smolnikarju, v sezonah 2011 in 2012 pa je vadil pri Roku Dežmanu in Lojzetu Šišku. Na tekmah mladcev letnika 1999 sta ga vodila tudi trenerja takratnih ekip U-10 in U-12 Grega Brezovec in Gašper Verbič, na turnirjih je Dončića spremljal vodja šole Srečo Bester. V teh letih pri Olimpiji je Dončić na turnirju v Pordenoneju leta 2011 v finalu dosegel 41 od ekipnih 47 točk (nasprotnik Leoncino Mestre), leto zatem pa je v Rimu tekmo z Laziem končal pri 54 točkah, 11 skokih in 10 podajah. Vse to ni ostalo neopaženo. Vabili so ga v Turčijo, na koncu se je odločil za madridski Real, ki je ocenil, da bi se iz Luke lahko razvil izvrsten košarkar. Pri oceni se niso zmotili. »Ko sem prišel iz Union Olimpije v Real, sem zagotovo sanjal tisto, kar sanjajo vsi mladi košarkarji. Sanjal in verjel sem, da lahko nekaj naredim iz sebe,« se spominja prvih dni v španski prestolnici.

Pogrešal družino

»Ko sem prišel v Madrid, je bilo zelo težko. Živel sem sam, bolje rečeno z drugimi soigralci, nisem pa imel ob sebi družine. Zato so me večkrat obiskali, po mesecu ali dveh mi je bilo to povsem dovolj,« nadaljuje Luka, ki so ga sprva izmenjaje obiskovali starši, danes pa v Madridu živi z mamo. Ob vseh košarkarskih naporih Dončić ni pozabil na izobrazbo. Ne guli šolskih klopi podobno kot njegovi vrstniki, ampak snov obravnava sam, in prek spleta rešuje tudi teste, ki mu jih pripravljajo profesorji. V slabih petih letih se je Luka iz nadarjenega fanta iz Ljubljane razvil v pravega zvezdnika Reala, čigar dresi gredo za med. Po nekaterih podatkih je Lukov dres že drugi najbolje prodajan. Da je prišel do tega statusa, je trdo treniral. »To je edina pot – moram trdo trenirati in se dokazovati. Na vsaki tekmi, na vsakem treningu,« se zaveda, da je zavoljo staršev (oče Saša je bil nadarjen in uspešen košarkar, mati Mirjam pa izvrstna športna plesalka) podedoval gene, da mu brez trdega dela in hektolitrov prelitega znoja ne bo uspelo realizirati vseh prejetih darov.

Večno hvaležen Lasu

Dončić je zaigral v Realovi kadetski, mladinski in B-ekipi. Vsem v Madridu je postalo jasno, da se fant razvija nadpovprečno. Zato je hitro pristal med člani, kjer ga je pričakal tudi nekdanji igralec Reala Pablo Laso. Luka je lani postal najmlajši zmagovalec španskega pokala, predlani se je okitil z nazivom najmlajšega debitanta v dresu Real Madrida v španski prvi ligi, v absolutni konkurenci pa sta bila le dva mlajša, ki sta zaigrala v prvi ligi. Dileme ni – Pablo Laso Luki zaupa, predvsem pa ga razume. Morda tudi zato, ker ima Laso sina Lukovih let. »Če bi zdaj hotel povedati, kaj vse pomembnega mi je dejal Pablo Laso, bi lahko našteval dan in noč. Mirno lahko rečem, da je Pablo zelo pomembna oseba v mojem življenju. To, kar je naredil zame in z mano, mi bo v nadaljnji karieri v veliko pomoč,« ne skriva hvaležnosti do španskega strokovnjaka. Luka se mu zna večkrat opravičiti, če kaj zamoči v obrambi, oddolži pa se mu z mojstrovinami v napadu. Ni ga strah prevzeti odgovornosti in zadeti ob izteku napada.

Na vrh Evrope

V letošnji izvedbi evrolige (do danes je zbral že 31 nastopov) je bil dvakrat izbran za najboljšega igralca kroga. Zato Luki mnogi napovedujejo bleščečo kariero, ne le v Evropi, ampak tudi v severnoameriški ligi NBA. »Vidim, da se res precej govori o moji prihodnosti v ligi NBA, jaz pa sem z mislimi le pri Realu. To je v tem hipu najbolj pomembno. Z Realom želim osvojiti vse, kar je mogoče, predvsem pa evroligo!« je poudaril mladi zvezdnik, ki bo ob svoji polnoletnosti, torej 28. februarja, ali kakšen dan pozneje, podpisal dolgoročno pogodbo z Real Madridom. O tem, kaj si bo kupil za darilo ob taki izjemni pogodbi, ne razmišlja. Vse svoje bližnje bo povabil na večerjo. »To bo tudi vse. Bolje bo, da varčujem svoj denar,« preudarno doda v maniri izkušenega moža, ne pa najstnika, ki je često v stiku z generalnim sekretarjem Košarkarske zveze Slovenije Rašem Nesterovićem in selektorjem članske vrste Igorjem Kokoškovim. »Pogosto si izmenjamo sporočila. Precej manj ali skoraj nič pa o reprezentanci, saj vesta, da bom igral za Slovenijo,« je potrdil Dončić, ki bo v prihodnjih tednih opravil vozniški izpit za avto. Prizna, da pogreša Ljubljano in prijatelje. »Pa tudi hrana v Ljubljani je precej boljša kot v Španiji,« za konec doda skorajšnji zvezdnik evropske in svetovne košarke ter vodja slovenske reprezentance.

 

Deli s prijatelji