KLJUKASTI KRIŽ

Hrvaška sramota: za svastiko vedeli pred tekmo

Objavljeno 16. junij 2015 10.21 | Posodobljeno 16. junij 2015 10.22 | Piše: D. P.

»Morali bi reagirati, ne pa molčati in upati, da ne bo tega videl nihče,« je minister okrcal zvezo.

Kljukasti križ naj bi bili izrisali z nekim kemičnim sredstvom, opazili pa so ga šele, ko so ob polčasu zalili travo.

SPLIT, ZAGREB – Hrvaško nogometno zvezo čaka velika kazen zaradi kljukastega križa, ki se je pojavi na petkovi tekmi proti Italiji v Splitu. Nekaj indicev kaže, da bi lahko Hrvati preprečili sramoto in blamažo.

Imena ne izda

»Triindvajset minut pred tekmo je Siniša Poljak, ki vodi semafor na stadionu, obvestil kolega iz Hrvaške nogometne zveze o spornem križu na igrišču,« je sinoči novinar Edo Pezzi opozoril v oddaji Otvoreno na hrvaški televizij. Ni pa izdal imena osebe z nogometne zveze, ki je izvedela za sporen simbol.

»Nihče ni opazil svastike pred tekmo. Več kot 120 ljudi je bilo na stadionu. Prepričan sem, da je bilo vse to časovno odlično načrtovano, teh kemikalij namreč ni bilo mogoče počistiti v 15 minutah. Če bi to vedeli prej in ne bi o tem obvestili Uefe, potem bi lahko kar vsi zapustili zvezo,« pa je v bran zveze povedal tiskovni predstavnik Tomislav Pacak.

Delegat Uefe Duško Grabovac je opozoril, da kazen ne bo blaga, Uefa jo bo objavila sredi julija. »Ne gre nam v prid, da smo že kaznovani z igranjem pred praznimi tribunami. Če bi bili še bolj drakonsko kaznovani, bi bila to voda na mlin storilcem. Ravno tu vidim olajševalno okoliščino za zvezo. Če nam odvzamejo točke, ne bi bilo slabo, saj ne bi prišla pod vprašaj naša uvrstitev na EP. Resno vprašanje pa je, kako rešiti situacijo, da se ne ponovi,« je še dodal Grabovac.

Kriva je zveza

Minister za notranje zadeve Ranko Ostojić pa je prst krivde uperil v nogometno zvezo, ki je bila po njegovem mnenju organizator, zato je tudi kriva za nastalo situacijo. »Morali bi reagirati, ne pa molčati in upati, da ne bo tega videl nihče,« je minister okrcal zvezo.

Deli s prijatelji