SLOVO

Hollywoodski konec Becksa

Objavljeno 03. december 2012 17.40 | Posodobljeno 02. december 2012 22.25 | Piše: Marko Uršič

Nogometni zvezdnik David Beckham se je od ZDA poslovil z drugim zaporednim naslovom prvaka.

LOS ANGELES – Britanski rumeni in malomeščanski tisk imata spet kaj pisati, namreč o sanjskem koncu Davida Beckhama v ZDA. Nekdanji angleški nogometni reprezentant je namreč šest let kariere pri Los Angeles Galaxyju sklenil z drugim zaporednim naslovom prvaka v ligi MLS, nogometni holivudarji so na svojem stadionu v kalifornijskem Carsonu premagali Houston Dynamo s 3 : 1. »To je bilo odličnih šest let in zdaj, ko smo še drugič osvojili naslov prvaka, sem še bolj zadovoljen. Prav tako upam, da sem dvignil zanimanje za nogomet v ZDA. Če je to edino, za kar sem poskrbel, sem zadovoljen. Ne vem pa še, kje bom v prihodnje igral. Tokrat sem le srečen, da sem nosil ta dres in da sem bil šest let del tega moštva,« je po slavju navrgel Beckham, ki torej še ni razjasnil, kje bo nadaljeval kariero.

Bo šel nazaj na otok, v Francijo, zanj se zanima vodilni drugoligaš Monaco, Avstralijo ali na Kitajsko?

Je pa že jasno, da Galaksija želi 37-letnika nadomestiti z Brazilcem Kakájem iz madridskega Reala, nekdaj razglašenim za najboljšega nogometaša na svetu. A soigralci so Becksa v oblačilnici po tekmi počastili s petjem Še eno leto in ga nagovarjali, naj ostane. Se bo pa Anglež v MLS vrnil nekoč pozneje v vlogi solastnika moštva, to je tudi jasno. Ne le na igrišču, s svojimi podajami, prostimi streli in z vplivom v moštvu, predvsem njegova pojava zunaj travnatih površin je na ZDA vtisnila globok pečat. »Ni bilo večje globalne osebnosti kot David Beckham, in ravno to je dalo ligi nov zagon,« pravi Kasey Keller, nekdanji reprezentančni vratar ZDA.

255 milijonov

Pa tudi finančno se je nekdanjemu nogometašu Manchester Uniteda in Reala, tudi njiju je zapustil kot šampion, splačalo priti v Severno Ameriko. Poleg športnega vidika, treh finalov v štirih letih, naj bi s pogodbo zaslužil 50 milijonov dolarjev, skupaj z reklamami in drugim naj bi v žep spravil kar 255 milijončkov. A zagovorniki MLS pravijo, da se je to za ligo izplačalo, da je David zanjo vreden več, kot so si sploh lahko predstavljali. MLS se je z 12 klubov razširila na 19, gledanost je narasla za 20 odstotkov, zdaj imajo deset novih stadionov, v Ameriki pa igrajo tudi velika imena kot Thierry Henry, Robbie Keane in Alessandro Nesta. A za Beckhama ni bilo vedno vse ravno v rožicah. Prvi dve sezoni je bil večkrat poškodovan, navijači so ga izžvižgali, v medsezonskem času je bil tudi na posoji pri AC Milanu. V zadnjem finalu pa je dobil stoječe ovacije, ko je minuto pred koncem zaradi menjave zapustil igrišče. Torej, kam naprej? So namigi, da naj bi se Beckham z družino preselil nazaj na britanski otok, v London, v vzhodnem Londonu je tudi rojen. Žena Victoria je v prestolnici nekdanjega imperija obiskala šolo za vpis njunih treh sinov in tudi za hčerko Harper je prebrskala zahodni London. Seveda je iskala elitni vrtec in šolo, takšno, ki sta jo obiskovala tudi princa William in Harry. »Staršem si običajno ni dovoljeno ogledati šolskih prostorov, dokler njihovi otroci niso sprejeti. Torej je vse že skoraj sklenjeno. Šolanje pa stane 15.000 funtov na leto,« je povedal vir. Zanimivo, isto ceno ima tudi ena od ročnih torbic modne znamke Beckhamove žene.

Beckinghamska palača

David Beckham je od leta 1999 poročen, zakon sta sklenila v gradu Luttrellstown na Irskem, z Victorio Adams, članico nekdanje glasbene skupine Spice Girls. Istega leta sta za 7,5 milijona funtov kupila domovanje v Hertfordshiru, priljubljeno imenovano Beckingham Palace. Imata štiri otroke; sina Brooklyna Josepha (rojen leta 1999 v Londonu), Romea Jamesa (rojen 2002. v Londonu), Cruza Davida (rojen leta 2005 v Madridu); in hčerko Harper Seven (rojena lani v Los Angelesu).

Deli s prijatelji