SPREJEM ŠAMPIONKE

FOTO: Tina še ni rekla zadnje besede

Objavljeno 05. april 2015 20.12 | Posodobljeno 05. april 2015 20.12 | Piše: Primož Škerl

Naša smučarska junakinja na velikem sprejemu v domači Črni še ni razkrila, ali bo nadaljevala kariero ali ne. Pozdravit sta jo prišla tudi Borut Pahor in Jan Plestenjak.

Tina se je v Črno pripeljala s kočijo. Foto: Tadej Regent

ČRNA NA KOROŠKEM – Vsi do zadnjega, ki so se v petek udeležili sprejema smučarske šampionke Tine Maze v domači Črni na Koroškem, so skupaj s celotno slovensko športno javnostjo ugibali, ali niso nemara zadnjič prišli počastit uspehov najboljše športnice, kar jih trenutno premore deželica pod Alpami. Tina svojih oboževalcev pod prireditvenim odrom ni pustila prav dolgo čakati, dlje jih pušča v negovosti glede nadaljevanja svoje kariere in morebitne praznine, ki bi v naši smučariji nastala po njenem odhodu.

Ugibanja ostajajo

Tudi pozneje, ko je odgovarjala na vprašanja novinarjev, se je tej temi izognila. Je pa skozi besede, ki jih je približno dvatisočlavi množici namenila s prireditvenega odra, nemara le nekoliko namignila o svoji nadaljnji športni usodi. Pomenljiv je odgovor na besede črnjanske županje Romane Lesjak, da je to morda zadnje takšno srečanje z njo, da naj nam Tina ne zameri, če smo želeli, da osvoji vse, ker da je to znak velikega zaupanja, je zdaj res pravi čas za konec in v vsakem primeru se bo Tina odločila prav. »Ko naredimo zadnjo vožnjo, po navadi rečemo, da je predzadnja. Nikoli se ne konča,« je bil odgovor dvakratne svetovne prvakinje.

»Začetek ni kazal na takšno šampionsko pot. Si pred eno najtežjih odločitev v življenju, sam si še močno želim spremljati tvoje boje z Ano in Lindsay,« je bil kar nekoliko otožen predsednik domačega smučarskega kluba Boris Debelak. »Ta odločitev ni tako težka,« je bil presenetljiv odziv druge najboljše smučarske na svetu v tej zimi. In pozneje še: »Nočem tragičnega konca, naj bo vesel. Kaj pa naj si zaželim? Da bi smučala do devetdesetega leta?«

Ali to pomeni, da je Tina že odločena? Zakaj potlej čakati do julija? Prvi odgovor bi bilo lahko to, da gre za povsem osebno zadevo, saj se vsaka ženska v teh letih razumljivo ozira tudi po drugih, za življenje prav tako pomembnih stvareh. Drugo so ugibanja. Z odlašanjem se ohranja zanimanje javnosti in posledično tudi pokroviteljev, brez katerih bi njen Team to aMaze težko shajal, kaj šele dosegal tako odmevne rezultate. Tudi iz simbolične in na videz nepomembne geste, ko je Andrea Massi direktorju Smučarske zveze Slovenije Juriju Žureju podaril čepico svoje ekipe, ta pa si jo je takoj poveznil na glavo, bi se dalo razbrati kaj več o prihodnjem sodelovanju med krovno panožno organizacijo in moštvom, ki ga vodi Massi.

Veliki sprejem

Uspehe je treba slaviti, sicer si jih ne zaslužimo, jih ne bi bili vredni. Takšen bi lahko bil moto Črnjanov, ki so podoben sprejem za svojo ljubljenko nazadnje pripravili lani po olimpijadi v Sočiju. Tokratni program je bil vsebinsko podoben, toda bistveno manj vsiljiv. K večji vrednosti je s svojo navzočnostjo pripomogel še predsednik države Borut Pahor, ki Tino spremlja na tekmovališčih, kadar je to le mogoče. »Tina je večna!« je bil jedrnat.

Da želja naše prvakinje ne gre dajati vnemar, je naposled dokazal še popevkarski prvak Jan Plestenjak. Ko ga je Tina pred dnevi poklicala in vprašala, ali bi v Črno prišel eno zapet, ni veliko razmišljal, temveč se je skupaj z dvema članoma svoje spremljevalne zasedbe podvizal na Koroško ter s tem prekinil več kakor enoletno odrsko abstinenco. Samo za eno pesem.

In morda še misel Tininega italijanskega trenerja Valeria Ghirardija: »Delal sem z veliko šampioni, a nikdar s takšnimi, kot je Tina.« 

Deli s prijatelji