SLIKANICA

FOTO: Tina Maze od danes naprej tudi pravljična junakinja

Objavljeno 30. marec 2016 20.31 | Posodobljeno 30. marec 2016 20.33 | Piše: STA, T. B.

Junakinja smučarskih strmin Tina Maze je postala junakinja slikanice.

Slikanica bo navdihovala naše najmlajše. Foto: Blaž Samec

LJUBLJANA – Otroštvo naše snežne kraljice je v zgodbo Tina in medvedja moč prelil Primož Suhodolčan ob ilustracijah Gorazda Vahna. Kot je Tina Maze povedala na današnji predstavitvi knjige, ki je izšla pri založbi DZS, je počaščena. Smučala je nazadnje danes, tekmovala pa najverjetneje ne bo več.

Za dosego cilja potreba vztrajnost

Suhodolčan in Vahen sta pri prenašanju njene zgodbe v slikanico opravila izjemno delo. Projektov, kot je ta, je, kot je dejala, vedno vesela. Za Suhodolčana je bilo pisanje zahtevno delo, saj se v knjigi resnična zgodba prepleta z izmišljenimi dogodki. Kot je povedal, je imel ob nastajanju slikanice ves čas pred očmi moto, ki ga je Tina zapisala tudi v predgovoru, da je za dosego cilja potrebna vztrajnost. Kot pravi Vahen, je v knjigi risal otroka, deklico in ne svetovne prvakinje. Pri nekaterih ilustracijah si je pomagal s fotografijami, denimo pri ilustraciji Tine na saneh, spet druge je ustvaril po svoji domišljiji. Kot nalogo si je zadal, da deklica v knjigi obenem je in ni Tina. V knjigi je res Tinina zgodba, vendar je njeno sporočilo univerzalno: da samo želja po zmagi ni dovolj, ampak je zanjo potrebno trdo delo.

Navdih mladim bralcem

Mladi bralci se bodo iz zgodbe naučili, kar se bodo sami želeli, lahko se pa veliko, meni Mazetova. Ko se je zgodba, ki je opisana v knjigi, dogajala, je bila še daleč od tega, da bi bila prvakinja. Se ji je pa pot začrtala že v otroštvu: da bo predana smučanju, snegu, količkom, medvedom in lisičkam. Po besedah vodje projekta Andreje Kopač iz založbe DZS je Tina tako izjemna športnica in poseben človek, da si zasluži, da je njeno otroštvo prikazano v knjigi. V zgodbi so izpostavljeni pogum, vztrajnost, ponos in marljivost. S knjigo želijo mladim bralcem pokazati, kako naj gredo pogumno in pokončno skozi življenje.

Po besedah Kopačeve bo slikanica v mesecu dni izšla tudi v angleščini, poleg tega razmišljajo o prevodih v še nekatere tuje jezike, saj najboljšo alpsko smučarko v zgodovini Slovenije poznajo tudi zunaj meja naše države. Tini je založba podarila izvod, natisnjen z zlatimi črkami.

Deli s prijatelji