ŠPORTNI HEROJI

FOTO: Slovenski športniki dobili dvorano slavnih

Objavljeno 21. december 2012 08.28 | Posodobljeno 20. december 2012 21.24 | Piše: S. K.

Po vzoru iz tujine so v Stožicah odprli Hram slovenskih športnih junakov.

Bosta tudi Primož Kozmus in Mitja Petkovšek sprejeta v želeni hram? Foto: Mediaspeed.net

LJUBLJANA – Ob omembi imen Miro Cerar in Leon Štukelj prav vsak pomisli na izjemno uspešna nekdanja športnika, ne samo v domovini, temveč tudi na svetovni ravni. Navsezadnje sta oba prejemnika olimpijskih kolajn, prvi se lahko pohvali s tremi, Štukelj pa se je okitil s kar šestimi odličji. Za take heroje imajo v tujini že nekaj časa tudi tako imenovane dvorane slavnih, v katerih se jim zahvalijo in počastijo njihovo uspešno kariero ter dosežke.

Kdo so novi stanovalci hrama slavnih

In prav po vzoru iz tujine – navsezadnje sta bila Cerar in Štukelj v devetdesetih sprejeta v Mednarodni gimnastični hram slavnih – je Društvo športnih novinarjev Slovenije preteklo leto ustanovilo Hram slovenskih športnih junakov, kamor sta bila prva sprejeta najuspešnejša slovenska gimnasta. Po enem letu pa je hram sprejel nove člane. V Stožicah, kjer so na kratki slovesnosti prikazali tudi nove prostore, so tako predstavili športnike, ki so do sredine sedemdesetih let osvajali kolajne in razveseljevali z uspehi. To so sabljač Rudolf Cvetko, telovadci Stane Derganc, Peter Šumi, Josip Primožič, motociklist Ludvik Starič, atleti Nataša Urbančič Bezjak, Draga Stamejčič Pokovec, Stanko Lorger, skakalca Janez Polda in Jože Šlibar, hokejista Albin Felc in Rudi Hiti, košarkarji Vinko Jelovac, Aljoša Žorga in Ivo Daneu, nogometaš Brane Oblak, kolesar Janez Žirovnik, kegljač Miro Steržaj, teniška igralka Mima Jaušovec ter veslaški osmerec, ki je leta 1964 na olimpijskih igrah v Tokiu dosegel četrto mesto.

Nagovoril jih je Janković, čestital Kozmus

Nove člane sta med drugim nagovorila ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič, predsednik Društva športnih novinarjev Janez Zidar pa je že obljubil, da bo dvorana za nove športnike bogatejša že v prihodnjem letu. Novim stanovalcem hrama slavnih sta čestitala tudi novodobna atleta Primož Kozmus in Mitja Petkovšek, ki bosta morda nekoč sprejeta mednje.

Deli s prijatelji