PETROVČEVANJE

FOTO: Prvi slovenski tek v barvah

Objavljeno 14. junij 2015 15.31 | Posodobljeno 14. junij 2015 15.33 | Piše: Darko Naraglav

V Petrovčah so priredili Mavrični tek, na katerem so se posipali in obmetavali z barvami ter se v njih še povaljali. Na cilju so udeležence temeljito oprhali.

Start prvega Mavričnega teka Valjanje. Foto: Darko Naraglav

PETROVČE – V osrčju Savinjske doline, v Petrovčah, so v enem tednu organizirali vrsto prireditev pod skupnim imenom Petrovčevanje. Letos je bilo ob prazniku krajevne skupnosti še posebno slovesno, saj so 70. jubilej proslavljali krajevni gasilci, ki so poleg ansambla Donačka v goste pripeljali še bosansko pevko Nedo Ukraden, za svojevrstni spektakel pa so poskrbeli mladi člani ŠD Petrovče, ki so organizirali prvi tek v barvah v Sloveniji – Mavrični tek.

Uro pred startom so prijavljenim razdelili pakete z majicami in vrečkami s tako imenovano barvo holi. Nato so ob skupinskem startu tekači v zrak odvrgli barve in postali del pisane kolone, ki se je vila skozi Petrovče do dvorca Novo Celje in nazaj. Na cilju so se nekateri še enkrat povaljali po cestišču, ki je bilo posuto z barvami, nato pa so se na športnem igrišču predali vodnim curkom domačih gasilcev, ki so z njih sprali barvo, poleg tega pa s pršenjem vode ustvarili še eno mavrico Mavričnega teka.

Proga je bila dolga 4,4 kilometra, vmes je bilo tudi več postojank poligonov, na katerih so člani ŠD Petrovče tekače obmetavali z barvami, udeleženci pa so morali premagati še nekaj preprek, od spusta po posebni milni drči do skakanja po avtomobilskih gumah. A kljub vsem oviram ali pa prav zaradi njih je več kot 200 tekačev uživalo v teku. Eden od njih, Klemen Rizmal iz Marija Reke, je povedal: »Občutki so bili fantastični tako na startu kot na cilju. Še posebno všeč so mi bile prepreke, nekaj posebnega je bilo obmetavanje z barvami in prhanje, ki smo ga bili deležni na progi in po teku.« Predsednik Športnega društva Petrovče Denis Kozel je z izvedbo dogodka več kot zadovoljen. »Naslednje leto se vidimo na Mavričnem teku 2016, ki bo še večji, odmevnejši in še bolj pisan,« je optimistično napovedal.

 

Deli s prijatelji