FIGURICE

FOTO: Planico kraljico so prenesli pod Golico

Objavljeno 05. junij 2017 18.43 | Posodobljeno 05. junij 2017 18.43 | Piše: Boštjan Fon

Tekma v poletih na pomanjšani letalnici z miniaturnimi skakalci. Tepešu in Takanašijevi zmaga, bolnišnici pa dobrodelno nakazilo.

Skakalni center Planica pod Golico v merilu 1 : 17,6. Foto: Boštjan Fon

PLANINA POD GOLICO – Ideja se je porodila po naključju, ko je vodja prave planiške velikanke Iztok Pergarec - pisal o prireditvi znanki, ta pa se je zmotila in mu napisala v odgovoru na kuverto namesto Planina pod Golico kar Planica pod Golico. 
»V treh besedah je povedano vse! V soboto smo se planiški delavci in prijatelji poletov zbrali v skakalnem centru v Planini pod Golico, na novi letalnici, ki je zgrajena v merilu 1 : 17,6, ki jo je iz lesa in betona naredil Cena Razinger, umetnik iz vasi, ki že od mladih nog spremlja skoke, njegov sin je bil tudi skakalec,« je povedal Pergarec. In imeli smo kaj videti, predvsem impozantna je bila startna lista, saj je prišla na tekmo vsa svetovna elita. Seveda tudi v pomanjšanem merilu: naš prvi as Peter Prevc je bil tako visok le ducat centimetrov.

Vsi nastopajoči so figurice, ki so oblečene v skakalne drese, obrazi pa so iz fotografij. Posebnost tekmovanja je ženska konkurenca, saj je eden od sponzorjev zahteval enakopravnost spolov. »Letos smo imeli veliko dela s spreminjanjem smuči, delo je seveda opravil Cena, in elanke so zamenjale slatnar'ce,« so nam povedali med preizkusom letalnice. V tistem so se začeli nizati stari znanci skakalnega športa, pa ne pomanjšani, ampak čisto pravi iz mesa in krvi, od direktorja Nordijskega centra Planica Jelka Grosa, trenerja Iva Zupana, izdelovalca letalnih kombinezonov Darka Svetine, izjemnega serviserja skakalnih smuči Aljoše Branca, izdelovalca skakalnih smuči Petra Slatnarja do šampiona Primože Peterke. Ta je bil ob pogledu na figurico, ki ga je kot predtekmovalca predstavljala na letalnici pod Golico, navdušen: »Pa saj ne morem verjeti, celo dres, ki sem ga nosil v času mojih nastopov v svetovnem pokalu, je na figurici enake barve.« Najprej so organizatorji po zaletišču spustili figurico Pergarca kot nosilca slovenske zastave. Protokol je bil enak kot pod Poncami, tudi državna himna, potem so na pomanjšani letalnici spustili junake poletov in po poskusni seriji ter dveh serijah v konkurenci za zmagovalca razglasili Jurija Tepeša v moški konkurenci in Saro Takanaši v ženski. Seveda sta dobila pokale ter zaigrali sta državni himni Slovenije in Japonske.

Organizatorji iz športno-kulturnega društva Golica Team so po koncu tekmovanja dodali: »Dela z organizacijo je res veliko, toda kljub temu smo se odločili, da ima naša Planica pod Golico tudi dobrodelno noto. Lani smo prispevali za nakup defibrilatorja, ki ga imamo zdaj v vasi. Letos smo prostovoljne prispevke posameznikov, nakazila sponzorjev ter stave na tekmovalce namenili porodniškemu oddelku jeseniške bolnišnice za nakup prepotrebnega CTG-aparata, s katerim lahko zdravniki v času nosečnosti in poroda spremljajo delovanje otrokovega srca in aktivnosti mišic maternične stene.«

Kapo dol planičarjem iz Planine pod Golico! Ob zaključku prireditve je predsednik društva Jure Svetlin direktorju jeseniške bolnišnice Janezu Poklukarju predal ček, kjer je bilo zapisanih za več kot štiri tisočake prispevka.

Deli s prijatelji