ZGODOVINSKI USPEH

FOTO: Odbojkarji doma, Giani v solzah: Ta ekipa nima meja

Objavljeno 19. oktober 2015 14.57 | Posodobljeno 19. oktober 2015 14.57 | Piše: STA, Mo. S.

»Vse čestitke odbojkarjem. Niso me le presenetili, fascinirala me je cela zgodba, posebej selektor Giani, ki je znal sestaviti mozaik za uspeh,« je povedal Iztok Čop.

BRNIK – Navijači so na letališču Jožeta Pučnika pričakali srebrne odbojkarje, ki so se dopoldne vrnili z evropskega prvenstva v Bolgariji. Ena športnih pravljic leta 2015 se je pred slabimi 14 dnevi nepričakovano začela na jugu Balkanskega polotoka in končala z enim največjih dosežkov slovenskega moštvenega športa.

Popoldne ob 14. uri bo sprejem za junake jeseni tudi na Kongresnem trgu v Ljubljani, pred tem bodo odbojkarji pokramljali s svojci, prijatelji in z navijači ter šli na kosilo v Brezovico, enega najbolj odbojkarskih krajev v Sloveniji.

Iz dobre ekipe v vrhunsko

Kljub dopoldanski uri in močnemu dežju se je na letališču Jožeta Pučnika zbralo okrog 150 navijačev, kapetana Tineta Urnauta in druščino pa sta tam pozdravila tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in podpredsednik slovenske krovne športne organizacije Iztok Čop.

V središču pozornosti je bil tudi prvi strateg izbrane vrste Italijan Andrea Giani, ki je s svojim znanjem in motiviranjem poskrbel, da se je dobra evropska ekipa prelevila v vrhunsko. Italijan je ekipo pripeljal iz evropske lige v svetovno in na koncu še do srebra na EP, drugega za slovenski šport po srebru rokometašev na domačem EP v Ljubljani.

»Ta ekipa nima meja«

Tako igralci kot strokovno vodstvo so po prihodu še zbirali vtise. »Vseskozi sem verjel v to ekipo, ki je vse leto rasla. Na evropskem prvenstvu smo igrali odlično, doživeli poraz z Belgijci, nato pa iz tekme v tekmo dvigovali nivo. Najprej proti Nizozemcem, nato proti Poljakom, v polfinalu proti Italijanom in tudi v finalu smo igrali zelo dobro. Tam smo tudi nekoliko nesrečno z razliko in osvojenimi 27 točkami izgubili drugi in tretji niz. Ta ekipa nima meja,« je med drugim po prihodu v Slovenijo povedal 45-letni Giani.

»Vse čestitke odbojkarjem. Niso so me presenetili, fascinirala me je cela zgodba, posebej selektor Giani, ki je znal sestaviti mozaik za uspeh. Svoje so pokazali tudi fantje, ki so se po skupinskem delu iz tekme v tekmo dvigovali, kar ni običajna in vsakodnevna odlika slovenskega športa,« pa je na sprejemu povedal nosilec štirih olimpijskih medalj Iztok Čop in dodal, da ga je odbojka v letu 2015 popolnoma presenetila. »Navdušilo me je, da je ta kakovost prišla do izraza v tako kratkem času.«

Deli s prijatelji