POLETNI IZZIV

FOTO: Kljub dežju v šestih dneh s kolesom okoli Slovenije

Objavljeno 15. avgust 2016 13.44 | Posodobljeno 15. avgust 2016 13.45 | Piše: S. N.

Fanta sta se naučila pomembne lekcije: »Če zmore glava, zmore tudi telo.«

LJUBLJANA – Na sveže četrtkovo jutro, 4. avgusta, ko so ponočnjaki še iskali pot domov, po ulicah pa so že brenčali avtomobili, ki so lastnike odpeljali v nov delovni dan, sta se Posavca Primož Levičar in Žiga Godlar s svojima kolesoma odpeljala novi športni dogodivščini naproti. Še zadnjič sta preverila, ali imata s seboj vso potrebno opremo, sedla na svoji kolesi in kmalu za tem že puščala za seboj prve metre več kot 1000 kilometrov dolge poti, ki je bila pred njima. Prvega avgusta sta se med iskanjem novih športnih izzivov odločila, da bosta s kolesom prevozila Slovenijo. Časa za kakšne posebne priprave tako ni bilo, z veliko volje in zagnanosti pa sta vedela, da jima lahko uspe in se lahko čez en teden vrneta v Posavje kot velika zmagovalca.

Prvi dan sta se iz Krškega podala v Prekmurje. Zvečer sta po prekolesarjenih 200 kilometrih že prispela v Mursko Soboto, kjer sta tudi prespala in nabrala novih moči, da sta se zjutraj odpravila na Koroško. Drugo noč sta prespala v rodnem kraju slovenske šampionke Tine Maze, v Črni na Koroškem. Tretji dan je sledilo kolesarjenje na Gorenjsko, noč pa sta nato preživela v biseru slovenskega letno-zimskega turizma, Kranjski Gori, zjutraj pa je sledila pot čez Vršič proti Primorski. Odkolesarila sta tudi do Trsta, kjer bi se lahko njuna pot končala celo usodno, saj sta zaradi nepregledne prometne signalizacije skoraj zapeljala na avtocesto. Vse skupaj se je srečno končalo in že sta se odpravila proti slovenskemu oknu v svetu, Kopru. Sledil je dan odmora in regeneracije na morju, kjer sta se pripravila še na zadnji dve etapi odprave. Zjutraj sta zapustila Obalo in do večera prikolesarila v Kočevje, kjer sta še zadnjič prespala. Zadnji dan, ko sta se s Kočevskega vračala v Posavje, jima je oviro na poti postavilo še vreme, saj ju po tednu sončnega in toplega vremena na zadnjih kilometrih njune poti ujel dež, ki pa ju ni ustavil, temveč jima je dal še dodatnega zagona za zaključek poti in vrnitev v rodno Posavje.

Na krilih prijateljev in podpornikov je vse skupaj lažje

Levičar je dejal, da je na začetku odprave nekajkrat podvomil o njunem uspehu: »Večina športnikov bi se za tako pot pripravljala več tednov, če ne celo mesecev. Sam sem letos do začetka najine kolesarske odprave prevozil le dobrih 300 kilometrov. A kjer je volja, tam je tudi moč in na koncu nama je uspelo.« Veliko moči na poti pa so jima vlivali tudi njuni prijatelji in podporniki, ki so vseskozi verjeli v njun uspeh. Oba sta se na tako pot sicer odpravila prvič, a se ves čas športno udejstvujeta in iščeta različne izzive, kjer lahko premikata meje nemogočega, ob strani pa jima vedno stoji tudi njun študentski klub Klub posavskih študentov, v katerem tudi sama aktivno delujeta.

Če zmore glava, zmore tudi telo

Pot okoli Slovenije po Levičarjevem mnenju ni bila fizično zahtevna, zato pa je bila psihično toliko težja. »Na poti naju je ves čas spremljal veter. Včasih je bil tako močan, da se je zdelo, kot da kolesariva na mestu. Enkrat sem sestopil iz kolesa in preveril, ali se obe kolesi sploh vrtita.«

Pred seboj imata še veliko izzivov

Tudi v prihodnje bomo lahko Levičarja in Godlarja spremljali na ekstremističnih poteh: »Za letošnjo poletno sezono je to verjetno zadnja odprava, a imava še veliko ciljev in krajev, ki bi jih rada obiskala ali prekolesarila. Naslednje kolesarske poti še nimava v glavi, bi pa se rada v bližnji prihodnosti odpravila na Matterhorn, ki sodi med najzahtevnejše vzpone v Evropi,« je še zaključil Godlar.

Ste tudi vi doživeli podobno poletno avanturo? Pišite nam.
 

Deli s prijatelji