JABOLKO NAVDIHA

FOTO: Kaj je Borut Pahor povedal o Goranu Dragiću?

Objavljeno 22. maj 2014 22.07 | Posodobljeno 22. maj 2014 22.07 | Piše: STA, S. U.

Predsednik države je v nagovoru poudaril, da je Dragić izjemen športnik, ki je segel po zvezdah, s svojimi dobrimi majhnimi ali velikimi dejanji pa je zgled, vzor in navdih celotni skupnosti.

LJUBLJANA – Predsednik republike Borut Pahor je v predsedniški palači v družbi dijakinj in dijakov Srednje ekonomske šole Ljubljana in učencev OŠ Koseze sprejel košarkarja Gorana Dragića. V nagovoru je poudaril, da je Dragić izjemen športnik, ki je segel po zvezdah, s svojimi dobrimi majhnimi ali velikimi dejanji pa je zgled, vzor in navdih celotni skupnosti.

Priklon človekoljubni tradiciji slovenskega naroda

»Je preprost, odprt in z dobroto osupne javnost, nazadnje tudi ob poplavah v naših sosednjih in prijateljskih državah,« je v nagovoru poudaril predsednik Pahor in ob tej priložnosti Dragiću izročil priznanje – jabolko navdiha.

Je preprost, odprt in z dobroto osupne javnost, nazadnje tudi ob poplavah v naših sosednjih in prijateljskih državah.

Predsednik republike je v utemeljitvi zapisal, da je Dragić tudi idol mnogih mladih ljudi, ki se bodo morda prav zaradi njega nekoč uvrstili v generacijo zlatih športnih zvezdnikov ali pa bodo segli po najvišjih uspehih na drugih področjih. Ne da bi pomišljal, je pokazal, da zna biti tudi na parketu najtežjih življenjskih preizkušenj odločen organizator igre in najbolj koristen igralec. S tako držo je igralec Phoenixa v severnoameriški ligi NBA ponovno dokazal svojo človeško veličino in neomajni, nalezljivi življenjski optimizem. Njegovo dejanje pa je hkrati tudi spoštljiv priklon človekoljubni tradiciji slovenskega naroda.

Pahor je izrazil prepričanje, da sta zaradi ugleda, ki ga Dragić uživa doma in v svetu, pomen in teža njegovih dejanj še večja in ob tem izpostavil tudi skrb za sočloveka in sočutje, ki so ju v teh dneh pokazali slovenski državljani ter s tem vlili novo upanje in vero v prihodnost mnogim prizadetim v vodni ujmi.

»Misel na Gorana Dragića, na njegov spodbudni nasmeh in njegova odločna dejanja pa jim je ob tem obudila še vero v življenjski optimizem, v veselje ob uspešnem premagovanju ovir in v skupno zadovoljstvo ob doseženih ciljih,« je še dodal Pahor.

Dragić se je Pahorju zahvalil za sprejem

Dragić se je Pahorju zahvalil za sprejem in dejal: »Igram košarko, košarka izraža mojo osebnost in to želim približati tudi mladim. V teh težkih časih želim s pozitivno miselnostjo in tudi z ostalimi športniki pomagati po svojih najboljših močeh in mislim, da so Slovenci zelo veliko pomagali, za kar se jim zahvaljujem. Še naprej se bom trudil biti to, kar sem, in biti tudi navdih mladim, tako zunaj igrišča kot na igrišču. Igram za Slovenijo, da pokažem tega duha Slovencev in ga približam tudi svetu.«

 

Deli s prijatelji