NI VEČ SELEKTOR

Filozof Denič zaključil delo o selektorski nravi rokometa

Objavljeno 11. maj 2015 18.21 | Posodobljeno 11. maj 2015 18.21 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Boris Denić

Zasičenje v rokometni reprezentanci je uradni razlog, da Boris Denič nima več selektorske vloge. Njegov naslednik pa je že več kot razviden, to naj bi bil trener Celja Pivovarne Laško Branko Tamše.

Boris Denič pravi, da morajo delati naprej in odličje vzeti naslednjič.

Nekaj moramo priznati, bolj filozofskega in zanimivo izražujočega se trenerja katere koli športne panoge na svetu še nismo srečali. Boris Denič, zdaj že nekdanji selektor najboljše slovenske rokometne vrste, je, tudi v ciničnem tonu, znal navduševati z besednimi prebliski, a milni mehurček odnosov v izbrani vrsti, uradni razlog je zasičenje, je počil. Javno je sicer počilo že dvakrat preje; nekdanji vratar Slovana je odstopa ponudil že po zelo bolečem porazu v Stožicah z Belorusijo, Slovenija je takrat ostala brez nastopa na evropskem prvenstvu na Danskem, ter po ukrajinski blamaži v boju za prebitje na svetovno prvenstvo v Katar. Slovenska selekcija se bo, po vsem sodeč, skozi kvalifikacijske boje uvrstila na zbor najboljših starocelinskih reprezentanc naslednjega leta na Poljskem, Denič nasledniku torej ni pustil ruševin. Je pa bolel, denimo, tudi konec mundiala na Arabskem polotoku; z Nemci se v zadnji tekmi za sedmo mesto ne bi smelo izgubiti. Prvič, ker germanski rokometaši kakovostno niso bili tako dobri oziroma boljši od Deničevih, drugič, ker bi slovenski igralci zdaj v žepu že imeli mesto na dodatnih kvalifikacijah za olimpijske igre v živopisni Braziliji.

Deničev filozofski cinizem izhaja tudi iz njegove negativne izkušnje v Belorusiji. Bil je trener Dinama iz Minska, s seboj pripeljal tudi slovenske reprezentante, na koncu pa je klub sredi sezone bankrotiral. Nekdanji selektor zdaj ostaja klubski trener Maribora, Rokometna zveza Slovenije pa bo novega vodilnega moža izbrane vrste izbrala do konca meseca v teku. »V selektorski vlogi sem ves čas imel ustrezne razmere in podporo za delo. Ko po petih letih zapuščam funkcijo selektorja, bi se rad zahvalil najožjim sodelavcem v svojem strokovnemu štabu. V športu so zmage in porazi. Menim, da je naše skupno delo prineslo več zmag. Največja zahvala gre mojim igralcem, ki sem jim vedno zaupal in jim zaupam še naprej,« je bil Deničev nagovor ob slovesu.

Stroka ne
daje predlogov

Igralski kader v slovenski izbrani vrsti je treba prevetriti, to je popolnoma jasno. Naloga, da bo domači reprezentančni rokomet osvežil in nadaljeval uspešno pot, Denič je namreč, z nekaj izjemami, rezultatsko zelo dobro deloval, pa bo najverjetneje podeljena trenerju Celja Pivovarne Laško Branku Tamšetu. Marko Šibila, predsednik Strokovnega sveta na RZS, in nekdanji trener mariborskih rokometašev, no zanimivo, v obdravskem mestu ga je nasledil prav Denič, je ob rokometnem pretresu pojasnil tudi nekaj svojih misli o reprezentančni preteklosti in prihodnosti. »Strokovni svet pravzaprav ni bil kompetenten oziroma zadolžen za to, da bi spremljal Deničevo delo. S tega vidika je nemogoče uradno dajati kakršne koli ocene, po drugi strani pa je bilo vse prepleteno z nekaterimi uspešnimi rezultati, pa tudi z nekaterimi manj uspešnimi. O novem selektorju bo odločalo predsedstvo rokometne zveze, pri tem se lahko posvetuje tudi s strokovnim svetom. Gotovo se bo, upam, da bo izbralo pravega moža, strokovni svet pa formalno ni tisti, ki daje predloge. Najpomembneje je, da ima kandidat podporo predsedstva, Branko Tamše pa je zanesljivo odličen slovenski rokometni strokovnjak z dosti znanja,« je povedal Marko Šibila.
 

Deli s prijatelji