PRIPRAVE

Fak ne vozi plastenk, na poti so novi uspehi

Objavljeno 22. september 2012 00.05 | Posodobljeno 22. september 2012 00.06 | Piše: Drago Perko

Biatlonec Jakov Fak ima pred novo sezono, tretjo v dresu Slovenije, velika pričakovanja.

Jakov Fak.

Slovenska športna javnost je v zadnji zimski sezoni dobila novega junaka, Jakova Faka. Fant iz hrvaškega kraja Mrkopalj se je pred dvema letoma odločil, da bo tekel na smučeh in streljal za Slovenijo, letos pa je novi športni domovini prinesel veliko veselja – z zlatom na 20 kilometrov posamično in s srebrom na tekmi mešanih štafet na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu.

Uspehi in slava Jakovu niso stopili v glavo, vsaka tekma je zanj nova zgodba, kjer želi kakovostno opraviti svoje poslanstvo, na koncu pa zmagati. Tako je bilo tudi minuli vikend na državnem prvenstvu na Pokljuki. »Malce manj kot svetovni, a vsak naslov je dobrodošel in sem ga vesel,« je povedal po dveh naslovih prvaka (v sprintu in skupinskem startu). »Šlo je za trening, a tudi take zmage so dobre, saj veš, da dobro delaš. Povrhu je bilo to uradno tekmovanje. Po drugi strani je bila to super priložnost, da vidim, kako dobro sem pripravljen.« Očitno gredo stvari v pravo smer, Fak pa se ni šparal. »Pri sprintu ni nobene taktike, morda le ta, da prideš z visokim, ne pa maksimalnim pulzom na strelišče. Sicer sem šel na vso moč.«

V dosedanjem delu priprav ni imel težav. »Za zdaj vse poteka po načrtu, ki sta ga zastavila moj trener Uroš Velepec in trener streljanja Tomaš Kos. Gremo po zelo pravi poti.« Ne skriva, da bi rad ponovil dosežke iz prejšnje sezone: »Sezona je bila dobra, tudi če odmislim naslov svetovnega prvaka. Navsezadnje sem v zadnjih dveh tretjinah sezone imel zelo konstantne nastope, najslabša uvrstitev je bila 11. mesto.« Pred začetkom priprav si je nabral novih moči. »Letos smo imeli prav totalen odklop, šest dni je trajalo. Bilo je kar malce čudno, saj veste, vrhunski športniki smo vajeni, da smo ves čas v polnem treningu. Če pa tega ni, je dan kar dolg.«
 Biatlonska sezona se bo začela 25. novembra s tekmo mešanih štafet. Slovenski reprezentanti se bodo v torek spet zbrali na Pokljuki. Sredi oktobra bi radi šli v češko Novo mesto ali pa v avstrijski Obertilliach, del smučarskega treninga bodo opravili na Pokljuki. V začetku novembra bodo imeli nekaj prostega časa, potem pa sledi vrnitev na Pokljuko, kjer bodo do odhoda v Östersund. »Mislim, da smo na zelo dobri poti in da bom sezono začel na zelo visoki ravni,« poudari Jakov, ki se najraje sprošča v naravi, kjer že med treningi in tekmami prebije veliko časa.

»V naravi sem vseskozi, vseeno rad grem v naravo. To je okolje, ki me sprosti. Med treningom ne opaziš vsega, med sprehodom pač.« Ne skriva, da ga ljudje prepoznavajo. »Prijetno je, tudi fotografirajo se z mano.« Jakov ob koncu pogovora obljubi, da ima za bregom še kako šalo v stilu letošnjih plastenk, ki naj bi jih iz Slovenije vozil na Hrvaško in služil evre. »Si bom že kaj izmislil,« je bil skrivnosten.

Deli s prijatelji