JABOLKO NE PADE DALEČ ...

Evropski gigant s Slovenko Laro na pota 
stare slave

Objavljeno 12. junij 2016 17.35 | Posodobljeno 12. junij 2016 17.36 | Piše: Drago Perko

Bojan Prašnikar je ponosen na svojo hčer Laro, ki je s šestkratnimi državnimi prvakinjami Nemčije sklenila dveletno pogodbo.

Bojan Prašnikar ve, kaj pomeni igranje za tako velik klub. Foto: Tomi Lombar

Da bi se dekleta lotevala nogometa, je bilo lep čas nepredstavljivo. Vendar to številnih ni odvrnilo, da ga ne bi trenirala. V Sloveniji po zadnjih podatkih premoremo 1533 registriranih igralk, številka pa se še povečuje.

Kar nekaj Slovenk si kruh z igranjem služi na tujem. Novinka med temi je komaj 17-letna Lara Prašnikar, ki bo v prihodnji sezoni igrala za dvakratne evropske prvakinje, nemško ekipo Turbine Potsdam. »Vedno sem si želela, da bi se preizkusila v močni ligi. Zdaj je to mogoče. Veselim se novega izziva na svoji športni poti,« pravi Lara, ki je v zadnjih mesecih dvakrat obiskala Nemčijo. Z očetom Bojanom sta bila v Potsdamu, kjer so hoteli slovensko napadalko videti pri delu.

Spremembe v ekipi

»Saj veste – občutki so vedno mešani, ko gre hči na tuje. A Lara si to s svojo prizadevnostjo zasluži,« je jasen Prašnikar, ki spoštuje hčerino odločitev, da se preizkusi v močni nemški ligi. »Ni šla v Nemčijo na vrat na nos, temveč je bila odločitev premišljena. Moram reči, da ima občutek za pravilne poteze, zato jo pri tem tudi doma močno podpiramo,« nadaljuje skrbni oče.

Laro so Nemci spremljali lep čas, opazili so jo na tekmah mlajših reprezentančnih selekcij. Zavoljo pregovorne nemške nepopustljivosti ter talenta jim je postala zanimiva. Tudi zato, ker se v Potsdamu obetajo številne kadrovske spremembe. Novo ekipo za nov polet proti vrhu želijo graditi tudi s pomočjo nadarjene Slovenke.

»Lara odhaja v klub, kjer bo lahko mislila samo na nogomet, za vse drugo je poskrbljeno,« oče opiše (delovno) okolje. Da pri 17 letih ni lahko zapustiti domačega kraja, družine in prijateljev ter oditi v klub na najvišji ravni, se oče dobro zaveda, a se zaveda, da odhaja v okolje, kjer se bo lahko bolje razvijala, saj v klubu igra vsaj deset igralk, ki so članice različnih reprezentanc.

Najprej s fanti

»Priprave začnem že 27. junija, počitnice bodo kratke,« si Lara ne beli glave, ampak komaj čaka, da spozna svoje nove soigralke in mesto, ki bo njen dom prihodnji dve leti. Ob zadnjem obisku v Nemčiji ji je dobrodošlico izrekla tudi nemška reprezentantka Tabea Kemme. »Vesela sem bila take dobrodošlice,« je dodala Lara, ki ji bo družbo delala tudi reprezentantka BiH Lidija Kuliš.

Lara je začela igrati nogomet pri štirih letih, se rad spominja Bojan Prašnikar, svojčas izvrsten napadalec, potem pa uspešen trener in selektor Slovenije. Najprej je igrala kar s fanti v dresu NK Šmartno, zadnje tri sezone in pol pa je bila članica ŽNK Rudar Škale (prvenstvo so končali na 2. mestu za prvakinjami ŽNK Teleing Pomurje), za katerega je v pravkar minuli sezoni dosegla kar 31 ligaških golov. Lani je z Velenjčankami postala tudi slovenska pokalna prvakinja. »Vesel sem, ker je Lari uspelo doseči tak prestop. V klubu smo ponosni, zasluži si takšno priložnost. Precej se je odrekala, prav tako njena družina, le srečno ji želimo!« je ob slovesu od igralke dejal njen trener Dušan Uršnik, ki je nad njo v Velenju bdel v zadnjih sezonah. Velik napredek pa je naredila predvsem zahvaljujoč redni vadbi v Gimnaziji Šiška, katere tretji letnik uspešno končuje.

Lara Prašnikar je v tej sezoni doživela tudi svoj ognjeni krst v dresu članske reprezentance, kjer je zaigrala s svojo vzornico Matejo Zver. »Od mladih nog sem si želela, da bi igrala z Matejo, zdaj je to realnost. Mislim, da se kar dobro ujameva na terenu,« je ponosna Lara. »Tak prestop je velika stvar za slovenski ženski nogomet. Lari želim vse dobro. Prepričana sem, da se bo izkazala,« je dejala kapetanka reprezentance Mateja Zver, ki se je do zdaj že preizkusila na Islandiji in v Avstriji. 

Naše na tujem

Poleg Lare in Mateje bo na tujem v novi sezoni igrala tudi Kristina Erman, ki bo branila barve nizozemskih prvakinj Twente. V Avstriji pa naj bi kariero nadaljevale Anja Milenkovič, Eva Vamberger, Katja Nežmah, Kaja Eržen in Natalija Golob. Pred leti (v sezoni 2011/12) se je naslova pokalne lovorike v Italiji veselila vratarka Lucija Mori, ki je branila gol Brescie Calcio Femminile. V pravkar minuli sezoni je imela Slovenija tudi trenerja, ki je vodil tujo žensko vrsto. Mariborčan Boris Ljubič je sedel na klopi LUV Graz v 1. avstrijski ligi. 

Več kot pol milijona za dekleta

V letu 2015 je NZS za programe dekliškega in ženskega nogometa namenila 523.664 evrov, v letu 2016 pa 593.297 evrov. Državna prvenstva se igrajo za dekleta od U13 navzgor. Vsa navedena tekmovanja so za klube brezplačna, saj NZS v želji po večji promociji pokriva stroške dvoran in službenih oseb v zimskih dekliških in ženskih tekmovanjih ter sofinancira trenerje mlajših dekliških kategorij.

 

Deli s prijatelji