IZ POLETA

Eno samo ravnovesje v gibu

Objavljeno 06. junij 2013 15.25 | Posodobljeno 05. junij 2013 22.36 | Piše: J. L.

Gregor Sobočan je glavni trener v slovenskem kettlebell klubu.

Gregor Sobočan z učencem (foto: Jože Suhadolnik).

Kdo in v kakšnih razmerah si je izmislil kettlebell?

Teorij je veliko, vendar je nekako najverjetnejša naslednja: kettlebell je utež, ki jo v Rusiji še zmeraj uporabljajo v pristaniščih za tehtanje težjih tovorov rib, vendar je zdaj veliko manj v uporabi. Ribiči so si med čakanjem krajšali čas z dviganjem kettlebellov. Nekateri laže, drugi teže. Počasi se je iz tega začela razvijati disciplina. Pravzaprav več disciplin, vendar dviganje kettlebella kot šport najbolj zagovarja desetminutno serijo.

Kaj je kettlebell v polnem pomenu besede, tudi filozofsko, na primer?

Kettlebell je utež. Vadbeni pripomoček. Pika. Dvigovanje kettlebella pa velja za precej veljaven šport v Rusiji, vendar tam na vse gledajo drugače kot v zahodni Evropi. Pri nas ljudje ne razumejo, da je treba osvojiti pravilno tehniko, potem pa lahko s kettlebellom delamo čudeže. Ljudem se pogosto mudi, skrivnost uspeha pa je ravno v osvojeni pravilni tehniki, iz katere je mogoče graditi naprej.

Kdaj se je razvil v samostojno športno panogo?

Prvi zapisi tekmovanj segajo v petdeseta leta prejšnjega stoletja. Pravila so se počasi (in se še vedno) nekoliko spreminjala, tako da zdaj najbolj klasična disciplina ostaja desetminutna serija, vendar se napoveduje svetlejša prihodnost tudi za tiste, za katere je deset minut predolg napor oziroma bi raje delali s težjimi kettlebelli. Torej bo dinamika pri hujšem naporu veliko večja.

Ali kakovosten trening kettlebella zahteva predznanje, morda tudi pripravo pri na videz manj zahtevnem treningu?

Seveda. Trening s kettlebelli pomeni izpopolnjevanje tehnike iz dneva v dan. Ljudje velikokrat sežejo po pretežkih, tehnika pa se samo slabša. Zato je kettlebelle nujno uporabljati z glavo.

Kako je trening kettlebella mogoče vključiti v treninge drugih športov?

Treninge s temi utežmi vključujemo v vse športe. Z drugimi pripomočki ni mogoče trenirati telesa tako kot s kettlebelli, seveda če treniramo pravilno. Energijski in mišični sistem, ki ju treniramo z dvigovanjem kettlebella, sta zelo pomembna pri skoraj vseh športih. Odkar so kettlebelle začeli uporabljati v nekaterih ekipnih športih oziroma odkar jih uporabljajo nekateri tekmovalci v individualnih športih, so si pred konkurenco začeli nabirati prednost.

Kettlebell je na prvi pogled razmeroma preprost pripomoček za trening. Toda trening z njim zahteva aktiviranje vseh mišic telesa. Kako varen je?

V resnici sploh ni tako. Če namreč pri vadbi s kettlebellom uporabljamo pravilno tehniko, za posamezne izvedbene elemente vključujemo točno določene skupine mišic in nikakor ne aktiviramo vseh na telesu. Seveda je izvedba posameznega elementa odvisna od cilja, vendar se za aktiviranje vseh mišic telesa uporabljajo druga orodja in drugače. Kako varen je kettlebell? Ob pravilni tehnični uporabi je edina poškodba, ki jo pomnijo tekmovalci in trenerji, žulj na rokah.

Deli s prijatelji