PLES OB DROGU

Eleganca in akrobacije ob drogu so izrinile predsodke do striptiza

Objavljeno 18. maj 2015 21.00 | Posodobljeno 18. maj 2015 21.00 | Piše: Jakica Jesih

Slovenski plesni in fitnes centri vse pogosteje v program uvrščajo tudi ples ob drogu. Vadba lahko ostane v mejah plesa ali pa se razvije v trening pravih akrobatskih elementov, ki jemljejo dih.

Foto: Tina Ramujkič

LJUBLJANA –Ob omembi plesa ob drogu si običajno predstavljamo brhke mladenke prelestnih oblin, ki v pomanjkljivih cunjicah izvajajo erotične gibe, običajno v nočnem klubu in pred vznemirjenim moškim občinstvom. Plesu ob drogu smo nalepili etiketo striptiza, s čimer mu delamo veliko krivico. Po svetu in tudi pri nas se namreč vse bolj uveljavlja kot priljubljena umetniško-plesna dejavnost pa tudi kot športnorekreativna vadba s poudarkom na vzdržljivosti in dobri telesni pripravljenosti, namenjena vsem generacijam in obema spoloma.

Po Sloveniji najdemo številne plesne in fitnes centre, ki v svojo ponudbo vključujejo tudi ples ob drogu. Nekateri kot plesno vadbo, v kateri se prepletata umetnost in športna aktivnost s poudarkom na koreografiji, lepoti in eleganci gibov ter sposobnosti vživljanja v različne vloge, in v tem kontekstu seveda nima nobene zveze s striptizom. Drugi centri ples ob drogu ponujajo kot športno intervalno vadbo, ki tipično vključuje obrate, plezanje, nekaj plesnih gibov in tudi vaje na tleh. Ure plesa ob drogu so vedno drugačne, zato nas ves čas silijo iz območja udobja. Nemogoče je vaditi samo za eno mišično skupino; mišice moramo namreč uporabljati na različne načine in v različnem vrstnem redu, s čimer se izognemo mrtvi točki treniranja. Ples ob drogu je odličen za stegna in zadnjico, dobro vpliva na roke, hrbet in ramena, oblikuje noge, učvrsti trebuh in vse ohlapne predele, vpliva pa tudi na majhne mišice, kot na primer tiste v zapestjih in gležnjih. Čeprav je večinoma zasnovan na moči, elementi omogočajo tudi aerobno vadbo ter pripomorejo k lepši in samozavestnejši drži.

V fitnesu, doma, kjer koli

Lahko ples ob drogu treniramo in izvajamo tudi doma? »Seveda lahko in mnogi to tudi počnemo. Slovenci imate celo proizvajalca Lupit Pole, ki dela odlične drogove, veliko vlaga v razvoj in se lahko kosa s svetovno konkurenco. Sestavljiv drog za domačo uporabo, varen, 'dva v enem', vrtljiv in statičen, stane približno 280 evrov,« nam je razkrila Iryna Pisek

Kot ples ali vadba

Ples ob drogu ni šport oziroma dejavnost, ki bi jo morali začeti trenirati v otroštvu, ravno nasprotno. Nikoli ni prepozno. Veliko aktualnih mednarodnih prvakov v različnih disciplinah plesa ob drogu je začelo v odrasli dobi. Prav njegova raznolikost, od umetniško-plesne do povsem športne, privablja ljudi različnih starosti, spolov in življenjskih zgodb. Nekateri se želijo počutiti seksi in samozavestni ali pa odkriti svoje čutne potenciale, drugi v vadbi iščejo izzive za osupljive trike, tretjim pomeni priložnost za oblikovanje telesa in z njo nadomeščajo obisk v fitnesu. Za izkušnjo iz prve roke smo med ljubljanskimi ponudniki izbrali Pole Dance Studio, enega prvih pri nas. Lastnica Iryna Pisek prihaja iz Ukrajine, kjer je večji del mladosti trenirala v cirkusu kot akrobatka v zraku na vrvi. V Sloveniji je našla ljubezen, rodila tri otroke in prav partner je bil tisti, ki jo je spodbudil, da se kljub letom, ki so minila, odkar se je nazadnje ukvarjala s športom, posveti plesu ob drogu. »V začetku ni bilo lahko, najprej sem se morala naučiti sama, potem pa me je ples ob drogu tako zasvojil, da sem znanje želela predajati naprej. V vsakem studiu se zdaj uči nekoliko drugače. Nekateri ga dojemajo bolj kot ples, mi pa dajemo poudarek športnorekreativnemu vidiku vadbe. Na začetku, ker so ljudje različno telesno pripravljeni, sicer vključujemo več lažjih, elegantnih, plesnih elementov, z izboljševanjem njihove fizične kondicije pa prehajamo na več težjih, športnih gibov. Ura plesa ob drogu vključuje ogrevanje, nekaj obratov in/ali elementov na drogu, vaje za moč in vzdržljivost, plezanje, nekaj plesnih elementov in včasih tudi gibe na tleh ter raztezanje,« nam je pojasnila Iryna.

Čeprav je ples ob drogu v glavnem zasnovan na moči, elementi omogočajo tudi aerobno vadbo ter pripomorejo k lepši in samozavestnejši drži.

 

Prvi vtisi novinke

Počutila sem se kot slon v trgovini s porcelanom, ko sem se pridružila dekletom na uvodni uri začetnega tečaja, kar pa – po Iryinini trditvi – ni nič neobičajnega. Voditeljica Mirjam se je elegantno oprijela droga in za predstavitev naredila nekaj dih jemajočih figur. Zavajajočih pravzaprav, kajti videti je bilo, kot da njej gravitacija služi drugače. Prelepemu prizoru ljubko izvedene koreografije je sledil padec na trda tla, in to dobesedno. Nisem si predstavljala, da je za preprost obrat (imenovan kresnička), s katerim se počasi zavrtimo okoli droga in spustimo do tal, potrebnih toliko mišic in telesne koordinacije. Po nekaj poskusih mi je šlo že bolje in na koncu uvodne ure smo znale vsaj približno narediti že štiri figure in jih povezati v nekaj podobnega preprosti koreografiji. Ne slepim se, da bi z njo koga očarala, a nekje je treba začeti, in Iryna Pisek je tudi mojstrica motivacije: »Oprijemljivi, konkretni in dosegljivi cilji z visoko zaželenimi nagradami povečujejo motivacijo. Ples ob drogu ponuja neskončno zalogo dosegljivih ciljev. Ob koncu prve ure narediti kresničko. Splezati do vrha droga. Viseti na zunanji nogi, ne da se držimo z rokami. Povezati pet elementov, ne da bi se vmes ustavili. Vsakič, ko dosežemo zastavljeni cilj, lahko pokažemo nekaj konkretnega kot rezultat trdega dela. To je lahko nov element ali plesna točka, ki jo želimo pokazati svojemu partnerju, udeležencem tečaja ali pa samo ogledalu. Kakor koli že, doseči nekaj, kar lahko vidimo in pokažemo, je zelo močna spodbuda.«

 

 

Deli s prijatelji