DOPING

Dvoršak zadnji, ki bi lahko sumil o Boltu

Objavljeno 29. maj 2013 13.53 | Posodobljeno 28. maj 2013 20.33 | Piše: Marko Uršič

Jani Dvoršak, vodja slovenske protidopinške organizacije, je Usaina Bolta primerjal z Armstrongom.

Usain Bolt je najboljši iz plejade vrhunskih jamajških sprinterjev in sprinterk.

LJUBLJANA – Za zunajserijskimi športniki se vedno praši. Kolesar Lance Armstrong je bil junak, zdaj je zaradi dopinškega razkritja v prahu, če kdo tako sprinta kot Usain Bolt, pa je za koga morebiti v igri tudi uporaba katerih umetnih snovi. Jani Dvoršak, vodja slovenske protidopinške organizacije, je pred dnevi na spletni strani siol.net v članku z naslovom Bojim se, da je Bolt ista zgodba kot Armstrong o jamajškem asu med drugim povedal: »Bojim se, da gre za zadeve, ki niso čisto pojasnjene. Verjetno bo prihodnost tista, ki bo našla odgovore na to današnje vprašanje. Zadeve se mi zdijo res nedosegljive, način nastopanja, komunikacija s preostalim svetom ..., vse to nekako spominja na zgodbo Lancea Armstronga. Močno dvomim o tem, da gre za tovrstne genske genialce.« Dvoršaka smo zato povprašali o ozadju teh besed. »Šlo je za enega od naslovov, ki si ga je zamislil novinar in ga na neki način izpostavil. Gre pa zgolj za domnevo oziroma za nekaj, kar je daleč od tega, da bi bila trditev. Kar je logično. Eritropoetin je bil v uporabi 16 let, preden so ga odkrili. To so stvari, ki so v razvoju, in najmanj, kar si v tem trenutku želim, je neka poglobljena diskusija na to temo. Ne želim iti v to smer in tudi ne nameravam,« je dejal za uvod.


Nogomet pod dopinško lupo

Slovenska protidopinška organizacija zaradi jemanja prepovedanih poživil trenutno nima v postopku nobenega našega športnika. So pa po besedah vodje Janija Dvoršaka dopinške kontrole nazadnje izvedli v nedeljo v zadnjem krogu nogometnega prvenstva v Mariboru na tekmi med vijoličastimi in Aluminijem. Z Nogometno zvezo Slovenije so namreč imeli dogovor o pokrivanju spomladanskega dela prvenstva. Vseskozi pa imajo nenapovedana testiranja zunaj tekmovanj.

»Seveda se snovi razvijajo in jih razvijajo, farmacevtska industrija v najširšem kontekstu, dejstvo pa je, da je zloraba bistveno lažja, preprostejša in hitrejša v primerjavi z znanstveno dokazljivimi metodami. V tem je problem, zato protidopinške agencije v bistvu kasnijo. V nekem smislu smo dejansko dva koraka zadaj. Zakaj? Zato ker primer ne more biti potrjen na sodišču, če nimaš priznane metode ugotavljanja snovi v biološkem vzorcu. Druga stvar pa je, da gre za bistveno večje denarje. V novi knjigi kolesarja Tylerja Hamiltona se berejo številke v milijonskih zneskih, ki so jih bili lumpi pripravljeni plačevati za medicinsko pomoč.«

Neverjeten že z 12

Za mnenje smo pobrskali tudi v atletskih krogih. Srdjan Djordjevič ima diplomo z biotehniške fakultete v Ljubljani, kot atletski trener pa je vodil mnoga znana imena, tudi jamajško legendo kraljice športov Merlene Ottey. »Niti ne poznam ozadja, niti nisem bral, niti ne vem, kaj je dejal. Niti ne vem, ali je to, kar je izjavil, res bilo tako tudi napisano. V bistvu nimam kaj reči, težko kar koli komentiram. Če je tako mislil, mu to ni v čast. Vsekakor glede na funkcijo, ki jo opravlja, je verjetno zadnji, ki bi moral dajati takšne izjave, ne da bi imel kakršne koli konkretne dokaze. Tisti, ki poznajo Bolta, vedo, da je že z 12 leti dosegal neverjetne rezultate. Tisti, ki malce bolj pozna to zgodbo, ima morda malce drugačen vpogled. Pač, informacije je treba imeti o tem,« je pripomnil Djordjevič.

 

Deli s prijatelji