SREČA V NESREČI

Dva dni po nesreči že vadi

Objavljeno 18. april 2016 15.38 | Posodobljeno 18. april 2016 15.39 | Piše: Drago Perko

Parakolesar Primož Jeralič jo je v torek skupil v trčenju z avtomobilom v Ivančni Gorici. Njegovo kolo je uničeno, prijatelji napovedujejo, da mu bodo pomagali kupiti novo.

Nesreča nikoli ne počiva. Foto: Facebook

LJUBLJANA – V prihodnjih dveh mesecih in pol bo jasno, kdo bo zastopal barve Slovenije na paraolimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Med tistimi, ki imajo velike možnosti, da se preizkusijo v paraolimpijski areni, je 32-letni kolesar Primož Jeralič. Za njim je izvrstna sezona v letu 2015, v kateri je s sotekmovalko in sotekmovalci pripomogel k temu, da je Slovenija dobila kolesarsko kvoto za Rio. Zdaj mora Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite odločiti, kdo bo odpotoval tja.

Silovito trčenje

Jeralič se z izborom ne obremenjuje, saj ve, da je svoje naredil. Ni pa veliko manjkalo, da bi mu prometna nesreča, ki se je zgodila v torek, prekrižala vse načrte. Kot že tolikokrat doslej je vadil v Ivančni Gorici, kjer živi z družino. »Peljal sem po prednostni cesti po desnem robu. Pred križiščem sem se prepričal, kakšna je situacija. Bilo je prazno. Ko sem že bil v križišču, pa sem z levim očesom opazil, da se mi z leve nevarno približuje avtomobil. Voznica je speljala v križišče, da bi ga prečkala. Zadela me je s sprednjim, sovoznikovim delom. V trenutku sem začutil vročino motorja in občutil trdoto školjke,« je Jeralič opisal dogodek, v katerem je dobil močan udarec v prsni koš in levo ramo. »Zaradi trčenja z avtomobilom imam tudi zategnjene mišice v medeničnem delu, spodnjem delu hrbta in vratu. Kolo jo je odneslo slabše, saj ima poškodovana tri karbonske obroče, zvita je konstrukcija, prav tako leva gonilka, odlomljena je sprednja os, počen je var in zvita konstrukcija sedalnega dela,« nadaljuje Primož, čigar kolo ni zavarovano. »Moje kolo ni enosledno, temveč dvosledno in ga ne morem zavarovati kot kolo, temveč kot štirikolesnik. Cena zavarovanja za moje kolo, za katero sem leta 2015 vzel kredit, je 10 odstotkov vrednosti kolesa. Torej 1200 evrov. Mislim, da mi ni treba posebej razlagati, zakaj ga nisem zavaroval,« še doda Jeralič, ki je dva dni po nesreči že začel trenirati. »Vrtim kolo do bolečine, moram trenirati. Čeprav na starem, ki ni konkurenčno,« pravi Primož, ki ne bo klonil in v teh dneh redno obiskuje fizioterapije.

Prijatelja človek spozna v nesreči. Že dan za tem, ko jo je Jeralič skupil, so v Društvu paraplegikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja, katerega član je Primož, kovali načrt, kako mu pomagati. Predsednik Jože Okoren je napovedal, da bodo pomagali srčnemu kolesarju, da se s primerno opremo loti konkurence.

Šesti na UCI-lestvici

Zaradi novega kolesa in še boljših treningov so prišli tudi rezultati. Lansko sezono je Primož Jeralič začel z dvema 10. mestoma v svetovnem pokalu na dirki v Italiji, avgusta je bil dvakrat šesti v Nemčiji in septembra dvakrat 7. na svetovnem pokalu v Južni Afriki. Na svetovnem prvenstvu v Švici je bil 10., zmagal pa je na tekmah evropskega pokala (Vratna, Beograd, Piacenza). Na koncu je bilo to dovolj za visoko 6. mesto na UCI mednarodni lestvici v njegovi kategoriji invalidov (H5).

Deli s prijatelji