KAJ SE DOGAJA?

Drama v Olimpiji, Jankoviću izstavili računa za 1,4 milijona evrov

Objavljeno 09. marec 2017 11.09 | Posodobljeno 13. marec 2017 08.15 | Piše: S. N.

Iz Mestne občine Ljubljana, ki ji županuje Zoran Janković, v osmih dneh niso uspeli pripraviti odgovorov.

Dva voditelja: Zoran Janković je župan Ljubljane, Milan Mandarić pa predseduje NK Olimpiji.

LJUBLJANA – Nogometni klub Olimpija v prvi ligi zaseda drugo mesto. Pred njimi je Maribor, ki ima po 23 tekmah šest točk prednosti, zaradi zadnjih porazov pa se na klopi obetajo spremembe. image.

Ne glede na dogajanje na zelenici, pa FC Olimpija – 51-odstotni lastnik je ŠD NK Olimpija Ljubljana, preostanek pa pripada MM Športu Milana Mandarića – več kot odlično sodeluje z Mestno občino Ljubljana (MOL). Seveda če sodimo po podatkih iz aplikacije Erar, ki prikazuje porabo javnega denarja. Iz nje je razvidno, da je FC Olimpija občini, ki ji županuje Zoran Janković, izstavila dva računa v skupni vrednosti 1,42 milijona evrov. Ni pa znano, ali ju je MOL tudi poravnal.

image
Vir: Erar

Za kakšne storitve gre, iz aplikacije ni razvidno. Zato smo na MOL 1. marca naslovili ta vprašanja:

– Za kakšne storitve gre?
– Kako je določen znesek?
– Koliko denarja gre drugim klubom s strani MOL?
– Kako je določeno razmerje med klubi?


To so odgovorili iz MOL:

»Nogometno moštvo d.o.o. (FC Olimpija) je izstavilo dva računa, najprej za 640.000 evrov in ker ta ni bil v pravi vrednosti, je bil storniran in je izstavil novega s pravo vrednostjo 780.000 evrov, kar skupaj nanese 1.420.000 evrov, na katere se sklicujete v vprašanju. Račun se je nanašal na Sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij (podelitev stavbne pravice) in povračilo vlaganj na osnovi soglasja OPVIŠ (Oddelek za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport) iz leta 2005.

Nogometni klub Olimpija Ljubljana je na podlagi soglasja, ki ga je dobil leta 2005 od MOL, in sicer takratnega Oddelka za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport, na nepremičninah, ki so v lasti MOL, izvedel obsežna vlaganja v obliki izgradnje dveh igrišč s spremljajočimi vlaganji. S sporazumom o ureditvi medsebojnih razmerij se je podelila stavbna pravica za nepremičnine, ki so v lasti MOL, pri čemer se nadomestilo za stavbno pravico po tem sporazumu ter vrednost priznanih vlaganj Nogometnega kluba Olimpija Ljubljana pobotajo, in se na podlagi navedenega določi čas trajanja stavbne pravice.

Nogometni klub Olimpija v skladu z 283. členom Obligacijskega zakonika zahteva, da MOL stavbno pravico, ki je predmet tega sporazuma, namesto v korist NK Olimpija ustanovi v korist Nogometnega moštva d.o.o., s čimer Nogometno moštvo d.o.o. soglaša, in posledično prevzame dolg NK Olimpija do MOL iz naslova nadomestila za stavbno pravico in postane zavezanec za plačilo nadomestila.

Ta dva dokumenta nista predmet Letnega programa športa in sta sklenjena samo z Nogometnim klubom Olimpija Ljubljana (soglasje OPVIŠ) in Nogometnim moštvom d.o.o. (sporazum).«

Kaj še kaže Erar?

FC Olimpija z Molom sicer (z izjemo teh izstavljenih računov) ne sodeluje. Je pa graf transakcij precej bolj razgiban med MOL in ŠD NK Olimpija Ljubljana.

image

Vir: Erar

Deli s prijatelji