STANJE PO POŠKODBI

»Diagnoza je bila šok, a Ilka je vse presenetila s svojo reakcijo«

Objavljeno 23. oktober 2017 20.05 | Posodobljeno 23. oktober 2017 20.48 | Piše: M. U.

Grega Koštomaj je spregovoril o stanju poškodovane smučarske šampionke.

lka Štuhec ohranja dobro voljo kljub močnemu sneženju v Zauchenseeju.

LJUBLJANA – Potem ko je naša najboljša smučarka Ilka Štuhec včeraj sporočila, da so se njene smučarske sanje za to sezono končale, sta pred javnost stopila njen trener Grega Koštomaj in Miha Verdnik, vodja panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS). Zaradi poškodbe sprednjih križnih vezi levega kolena jo čaka operacija, ni še jasno, kdaj, bržčas pa v švicarskem Baslu. Kot je povedal Koštomaj, je Ilka prepričana, da se bo vrnila še boljša in močnejša.

Ilka bo v četrtek dopolnila 27 let.

»Diagnoza je bila šok, ne veš, kaj bi naredil, a Ilka je vse presenetila s svojo reakcijo,« je povedal Koštomaj. »Glede na okoliščine je zelo pozitivno reagirala. Gleda naprej in deluje, kot da si je zadala nov cilj.«

Koštomaj je pojasnil, da je naredila napako v želji, da dobro smuča. »Na prvem pregledu je bila zadeva videti bolj pozitivna, mislili smo, da gre za poškodbo narastišča mišice ali stranske vezi. Smučala je še do restavracije, kjer smo poklicali reševalce. Želeli smo, da jo s helikopterjem prepeljejo v bolnišnico. Zaradi megle helikopterji niso mogli leteti. Ilko so odpeljali z rešilcem do bolnišnice. Diagnoza pa je povzročila šok.«

 

Kdaj bo Ilka operirana, še ni znano, bo pa v Švici. 

»Cilji za letošnjo sezono so se sicer spremenili, fokus je zdaj na operacijo, nato rehabilitacija.« Ilka je trenutno še v Švici, kjer jo čaka še posvetovanje z zdravniki. Koliko časa naj bi trajala rehabilitacija, je za zdaj težko oceniti. 

»Poškodbe so sestaven del tega sveta, zdaj je treba tudi to prebroditi. Vse bomo naredili, da bo imela Ilka vso podporo, ko jo bo potrebovala in bo vse potekalo tako, da se čim prej vrne,« pa je dejal Miha Verdnik. 

Ilka Štuhec bo tako izpustila celotno sezono 2017/18, kar pomeni, da ne bo nastopila niti na olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer bi zagotovo bila v igri za medaljo vsaj v smuku in kombinaciji (smuk in slalom).

 

Tiskovno konferenco spremljamo v živo.

Deli s prijatelji