KOŠARKA

Dan D za Union Olimpijo

Objavljeno 05. avgust 2016 10.45 | Posodobljeno 05. avgust 2016 10.45 | Piše: Drago Perko

Za ponedeljek je sklican sestanek sponzorjev, ki bodo povedali, kako naprej. Ljubljančani še vedno upajo na mesto v regionalni košarkarski ligi ABA.

Kako se bo razpletla drama Olimpije? Foto: Igor Zaplatil.

V teh dneh priprave na novo sezono začenjajo košarkarski prvoligaši. Prvi so rokave zavihali državni prvaki Helios Suns, v četrtek se jim pridruži novomeška Krka, teden dni za tem še Zlatorog Laško. Kaj pa Olimpija, se sprašujejo mnogi. Ko je v tivolskih hodnikih in pisarnah še kraljeval in služboval Zmago Sagadin, se je vedelo, da Ljubljančani začnejo prvi. A tradicijo so v ljubljanskem taboru opustili. Kje so pristali, ni treba posebej poudarjati. Na dnu... V prisilni poravnavi, s tremi igralci s podpisano pogodbo, brez trenerja in s predsednikom, ki ima napisano odstopno izjavo že dva meseca, ter direktorjem, ki je na dopustu. Narobe svet v nekdanjem ponosu slovenske košarke.

Želijo brezplačno

Olimpija je v minulih tednih že polnila časopisne stolpce. Še drugič zapored je izsilila mesto v regionalni ligi, čeprav si tega v domačem prvenstvu ni priigrala. Tokrat bi morala plačati 150.000 evrov. A jih nima, zato so se (za zdaj) v Olimpiji regiji odpovedali. Ker se je vmes regiji odpovedal še Helios, je vodstvo regionalnega tekmovanja po črki zakona in propozociji mesto ponudilo naslednjemu, ki si je to prislužil. V Laškem so se po dveh dneh razmisleka zahvalili, saj imajo premalo denarja za konkurenčen proračun. Če bo liga ABA sledila svojim načelom, bi morala zdaj mesto v ligi ponuditi naslednjemu Slovencu. Torej Olimpiji! Zmajem se bo potrpežljivost morda celo izplačala. Vodstvo lige ABA v tem hipu še ni sprejelo odločitve. Zdaj imajo 12 klubov. Ni izključeno, da jih ostane prav toliko. V Ljubljani so svoje ambicije kljub vsem težavam podkrepili še s pismom, ki so ga poslali na sedež lige. Tam iskreno prosijo, da se jih usmilijo in jim dajo mesto v regiji. Kot smo izvedeli, bo vodstvo lige pripravilo predlog, odločali pa bodo klubi. Olimpija računa na solidarnost.

Hrvat na klop?

V teh dneh je po Ljubljani zakrožila vest, da Olimpija išče trenerja. Kandidata naj bi bila dva; eni zagovarjajo prihod Hrvata Anteja Nazorja (nazadnje je uspešno vodil Zadar), drugi pa so stavili na domačega strokovnjaka Aleksandra Sekuliča, ki je bil v minuli sezoni trener LTH Castingsa in vodja mladinskega pogona Olimpije. Sekulič je že Olimpijina preteklost, saj odhaja za trenerja v Koper, kjer bo po novem igrala domače tekme Lastovka iz Domžal. Ob tem naj bi se v reševanje ljubljanskega kluba konkretneje vključil tudi prvi mož BTC Cityja Jože Mermal, ki vodi svet sponzorjev. V ponedeljek, 8. avgusta, se obeta nov strateški sestanek, po katerem bo znana prihodnja pot. Olimpija si mora v prvi vrsti povrniti zapravljeno kredibilnost: pa naj bo to na finančnem ali strokovnem področju. Reševanje kluba pa se mora začeti včeraj.
 

Deli s prijatelji