JAM

Čudežni koren Usaina Bolta

Objavljeno 09. maj 2013 15.33 | Posodobljeno 09. maj 2013 15.33 | Piše: Eva Senčar

Gomolji rastline jam se pri nas uveljavljajo počasi.

Oče sprinterja Usaina Bolta sinove uspehe delno pripisuje tudi trelawny yamu oziroma jamu, ki vsebuje pomembne količine steroidnih glikozidov. Med strokovnjaki je znan kot rastlina višje energijske ravni, ki naj bi imela sposobnost shranjevanja svetlobnih etrov; človek po uživanju občuti energijsko napolnjenost, ne le sitosti.

Steroidni učinek

V zgodnjih tridesetih letih so prvič sintetizirali testosteron, in sicer iz jama, katerega kemična struktura je enaka človeškemu testosteronu. Domnevajo, da ima prav jamajška sorta največ naravnih steroidnih glikozidov. Njihovo klinično preizkušanje je pokazalo, da so testiranci v enem mesecu pridobili sedem kilogramov mišične mase in za tretjino povečali svojo moč. Kot vemo, steroidi delujejo tako, da povečajo vsebnost dušika v mišični celici in tako mišično moč ter hitrost. Znani bejzbolski in kondicijski trener Jon Doyle prisega, da je jam pri nekaterih njegovih varovancih deloval steroidno, a brez neprijetnih stranskih učinkov. Na glasgowski univerzi so poskušali z genetiko raziskati, zakaj Jamajčani tako hitro tečejo. Jasnih odgovorov niso dobili, obstajajo pa različne teorije in vse zajemajo prehrano. V moč jama verjame tudi predsednik tehnološke univerze na Jamajki Errol Morrison: »Uživanje jama v mladosti povzroči ekspanzijo mišic.«

Okus podoben oreškom

Jam stimulira vranico, želodec, pljuča in ledvice ter ugodno deluje na utrujenost, slabo dihanje, dviga duha in razsvetli razum, spodbuja dolgoživost, pospešuje prekrvitev in prebavo, odvaja vodo, zbuja tek. Redno jemanje pomlajevalno deluje na kožo in lase ter znižuje raven krvnega sladkorja.

 

Jam stimulira vranico, želodec, pljuča in ledvice ter ugodno deluje na utrujenost, slabo dihanje, dviga duha in razsvetli razum.

Je precej nevtralnega okusa, starejši gomolji pa spominjajo na oreške. Sto gramov gomolja ima 500 kilodžulov ali 200 kilokalorij, 30 gramov ogljikovih hidratov, pol grama sladkorja, 17 stotink grama maščobe, štiri grame vlaknin in poldrugi gram beljakovin. Vsebuje vitamine A, šest vitaminov B, C, E, K, med 31 različnimi mikroelementi kalcij, kalij, železo, magnezij, mangan, fosfor, cink, amilaze, aminokisline, saponine, polisaharide.

V zemlji
 najmanj dve leti

Gospodarsko pomemben je podzemni del rastline, koren, dolg tudi do metra in pol, z mnogo stranskimi koreninicami. Če rastlino pravilno gojimo, je koren odebeljen in raven. Njegova notranjost je enakomerna, bela in sluzasta.

V času rasti od maja do oktobra stebla olesenijo skoraj do mladih poganjkov. Do idealne prehranske zrelosti morajo biti gomolji v zemlji najmanj dve leti. V tem času zrastejo v dolžino do 75 centimetrov in 20 centimetrov v širino. Od konca septembra do začetka decembra pobiramo pridelek.

Deli s prijatelji