ŠKANDAL

Clippersi na prodaj za dve milijardi

Objavljeno 30. julij 2014 17.25 | Posodobljeno 29. julij 2014 23.21 | Piše: R. T.

Rasistični škandal lastnika NBA-moštva dobil epilog.

Medtem ko je Shelly Sterling uspelo, se bo Donald boril naprej. Foto: reuters

Saga o prisilni prodaji košarkarskega moštva iz lige NBA Los Angeles Clippers gre h koncu. Ameriški vrhovni sodnik Michael Levanas je namreč v Los Angelesu zaključil tritedensko sojenje in dovolil prodajo kluba. Klub bo za dve milijardi dolarjev šel v roke nekdanjemu izvršnemu direktorju Microsofta Stevu Ballmerju.

Tako ni uspel poskus blokade dosedanjega solastnika Donalda Sterlinga, ki so ga aprila letos zaradi rasističnih izjav do smrti izključili iz lige NBA, plačati je moral 2,5 milijona dolarjev kazni, ob tem pa so mu naložili še prodajo kluba. Njegova žena Shelly, ki je polovična lastnica kluba, je hitro našla kupca, medtem pa je s pomočjo zdravnikov 80-letnega Sterlinga razglasila za neprištevnega, ko gre za odločanje o poslovnih zadevah. Mož, ki se je v omenjenem škandalu dodatno razgalil z razkritjem ljubice V. Stiviano – ta je tudi posnela sporne izjave –, je s svojimi odvetniki zaman poskušal onemogočiti prodajo.

Rok za prodajo kluba je 15. avgust, v tekmi s časom pa je 79-letna Shelly Sterling po določitvi sodnika dejala: »Ne morem verjeti, da je konec. Počutim se dobro.« Kako tudi ne, njen ostareli mož je povzročil silno razburjenje, od klubske slačilnice, celotne športne scene in ameriške javnosti do Bele hiše. Sterling je svoji ljubici med drugim govoril, naj ne vlači črncev na tekme njegovega kluba ter da je bivši košarkarski zvezdnik Los Angeles Lakers Magic Johnson slab zgled mladim, ker je okužen z virusom HIV. Odzval se je tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki je Sterlingove izjave označil za neverjetno rasistično napadalne. Nevrolog Meril Plattzer je na sodišču pričal, da Sterling verjetno že tri leta boleha za alzheimerjevo boleznijo.

Na vrsti je prodaja Clippersov za rekordni znesek, ko gre za moštva lige NBA. Številka je toliko bolj osupljiva, ker to moštvo iz Kalifornije še nikoli ni osvojilo naslova prvaka v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Sterling, ki je obogatel s preprodajo zemljišč in nepremičnin, je klub kupil leta 1981 za 12 milijonov dolarjev. Zdaj trdi, da bi v pogajanjih dosegel še višjo ceno, odločil se je tudi, da toži ligo za devet milijard dolarjev. Na sodišču pa se še naprej namerava v ločenem postopku srečevati tudi z ženo Shelly, ki ji je dan pred obiskom sodišča izkazoval ljubezen, v hiši pravice pa jo je ozmerjal s prasico.

Deli s prijatelji