KOŠARKAR

Čevapčiči zakon za McDonald‘s

Objavljeno 24. april 2015 20.27 | Posodobljeno 24. april 2015 20.27 | Piše: Igor Đurović

Aleksej Nikolić si po svetovnem prvenstvu želi na letošnji eurobasket.

Aleksej Nikolić je košarkar, ki ga ima selektor Jure Zdovc zapisanega v beležnici.

Potem ko je 20-letni postonjski košarkar Aleksej Nikolić, član Sparsa iz Sarajeva, lani za slovensko reprezentanco (ne)pričakovano debitiral na članskem svetovnem prvenstvu v Španiji, se mu zdaj po vsej verjetnosti obeta še nastop na EP. Če bodo izbranci selektorja Jureta Zdovca dosegli zastavljen cilj (uvrstitev do 6. mesta), se lahko vsi, vključno z Nikolićem, nadejajo tudi kvalifikacij za olimpijske igre v Riu de Janeiru.

Aleksej Nikolić priznava, da so ga zaradi odličnih iger v Bosni in Hercegovini predstavniki njihove zveze že vabili v reprezentanco, a jim je dal takoj vedeti, da njegovo srce bije le za Slovenijo. Letos je bil v rednem delu lige izbran za najboljšega igralca in zelo verjetno je, da mladi biser zaradi odličnih iger izteka druge pogodbe s sarajevskim klubom ne bo dočakal. »Nekaj se kuha in ponudbe so že tukaj, a bomo videli,« Ali spregovori o nadaljevanju kariere. Jasno pa je tudi, da bo moral njegov novi delodajalec v primeru predčasnega odhoda plačati odškodnino. »Kakovost bošnjaške lige se dviguje, vse države nekdanje Jugoslavije so na podobni ravni, malce odstopajo le Srbi,« je ocenil tekmovanje, v katerem igra. O vtisih z vročih igrišč v BiH pa je Aleksej Nikolić navrgel: »Marsikje je vzdušje na meji regularnega, a vse to te kot igralca le še dodatno motivira. Še najbolj vroča dvorana je v Bileći, kjer navijači res norijo in o nasprotnikih vedo vse. Seveda so tu obvezne sočne žaljivke. Čeprav sem tu že vsega vajen, pa nisem mogel verjeti očem, ko sem zapazil, da navijajo tudi z gozdarsko žago.« Med zanimivostmi o življenju v Sarajevu velja omeniti, da v klubu Spars, a tudi sam, zelo pazijo na prehrano in da med drugim ne pije sokov. Pa legendarni čevapčiči? »O, to pa je nekaj drugega in si jih seveda rad privoščim. So velika konkurenca McDonald'su, ta tukaj proti njim nima prav nobenih možnosti.«

Srečal Rosa

Glede slovenske reprezentančne zgodbe pa se ob morebitni dokončni odpovedi Gorana Dragića njegovo ime in priimek na položaju organizatorja igre ponujata kar sama po sebi. »Seveda računam na selektorjevo povabilo, celo bolj kot lani, ko me je res presenetilo. Bilo je veliko presenečenje, ko sem se znašel na svetovnem prvenstvu v Španiji in zaigral proti Južni Koreji in ZDA,« veliko upanje tli v mladem košarkarju, ki rad spremlja tenis in nogomet, navija pa za Rogerja Federerja ter Barcelono in Liverpool. »Derrick Rose iz Chicago Bulls je bil eden od mojih vzornikov in ob priložnosti svetovnega prvenstva sem ga najprej srečal v trgovini, nato pa še na igrišču, ko sem proti njemu igral,« se spominja sin znanega košarkarskega trenerja Davida Nikolića. Aleksej je, denimo, že nastopil na Jordan Brand Classic v New Yorku, kjer se zberejo najboljši mladinci z vsega sveta. Zanimivo je tudi, da je bil med kandidati za slovensko reprezentanco tudi njegov brat Mitja, ki je zadnjo sezono odigral na Češkem in s katerim sta zelo povezana. »Po tekmah se redno slišiva in bila sva sostanovalca na pripravah reprezentance, katerih izzivov se res veselim,« je Aleksej Nikolić sklenil sarajevski klepet.

Deli s prijatelji