PORAZ

Čarovnik za gole domov poslal tudi Slovenijo

Objavljeno 08. februar 2016 16.44 | Posodobljeno 08. februar 2016 16.45 | Piše: Drago Perko

Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu se je morala po dveh porazih posloviti od evropskega prvenstva v Beogradu.

Foto: Drago Perko

Če so Slovenci proti Srbom povsem odpovedali, so precej bolje odigrali proti Portugalcem, a pravega orožja za Ricarda Filipeja da Silvo Brago, po domače Ricardinha, prvo ime Selecao Portuguesa, niso imeli. Tri gole je 30-letni mojster žoge pospravil v slovensko mrežo, vsakega na svoj način. Prvega s peto, pri drugem je izvrstno meril iz prostega strela, pri zadnjem pa je imel prazna vrata.

Klovn na terenu

»Niso pomembni moji goli, šteje zmaga. Vesel sem, ker smo tako suvereno začeli evropsko prvenstvo,« je bil skromen Portugalec, ki je na četrtkovi tekmi dosegel svoj 100., 101. in 102. zadetek. »Takoj bom, počakajte, vrnem se,« se je mojster futsala opravičil številnim novinarjem, ki so po obračunu čakali nanj. Najprej je pozornost namenil portugalski televiziji. Ta je na Portugalsko izpred beograjske Arene v živo ponesla sliko, zvok in besedo zvezdnika, ki je tam pravo božanstvo.

Rodil se je v Portu, futsal je začel igrati v ekipi Miramar. Za fanta, ki je zabavljač in klovn na terenu, so hitro izvedeli v Benfici, ki ga je že leta 2003 kot golobradega najstnika pripeljala v svoje vrste. Z njim so prišli tudi uspehi – štirikrat so postali državni in trikrat pokalni prvaki. Ricardinhu to ni bilo dovolj – 2010. je Benfica pokorila Evropo in postala zmagovalka lige prvakov. Malce manj uspešen je z izbrano vrsto, za katero je debitiral leta 2003. Dres reprezentance je v četrtek proti Srbiji oblekel 121. Še vedno pa je v analih zapisanih njegovih šest golov, ki jih je zabil 2006. – Portugalci so s kar 56:0 porazili Vzhodni Timor. Leta 2007 so doma gostili evropsko prvenstvo, Ricardinho je bil najboljši igralec tekmovanja, a pravega zadovoljstva ni bilo – pristali so na 4. mestu. Tri leta zatem na Madžarskem pa so Ricardinho in druščina osvojili srebro.

Navdušuje tudi Japonce

Po osmih sezonah je prav 2010. napočil čas za selitev in menjavo kluba. Kupili so ga Japonci, za 40.000 evrov na mesec se je preselil v Nagojo, kjer je deželo vzhajajočega sonca še bolj navdušil za futsal. Znane pa so scene z domačih tekem, kjer je skoraj 10.000 gledalcev vzklikalo njegovo ime. Klub je dvakrat popeljal do naslova prvaka, potem pa igral še v moskovskem CSKA in vnovič v Benfici. Danes je član madridskega Interja. Madridčani vodijo – zmagali so na 19 tekmah, enkrat pa remizirali.

Ricardinha krasi izjemen pregled nad igro, njegove podaje imajo oči, sposoben pa je preigrati celotno tekmečevo ekipo. »Ko sem bil star 13 let, me je navdušil Falcao, ki sem ga gledal in gledal,« se spominja začetkov. Da je postal tako suveren pri preigravanjih in na trenutke cirkuških potezah, je bilo treba veliko vadbe. Po več ur. Izplačalo se je – danes v Madridu služi po 35.000 evrov na mesec in je kralj strelcev. Portugalce si želi spraviti do medalje na evropskem prvenstvu v Beogradu. Čez dve leti pa bo s svojimi vragolijami navduševal v Ljubljani, ki bo gostila evropsko prvenstvo. Ricardinho se nikoli ne naveliča golov.

Deli s prijatelji