OLIMPIJSKI KOMITE

Čakanje na olimpijski dim iz Bele dvorane

Objavljeno 16. december 2014 08.35 | Posodobljeno 16. december 2014 08.35 | Piše: Rok Tamše

Na vrh športne piramide ciljajo Bogdan Gabrovec, Zoran Janković in Andraž Vehovar.

Ali športna srenja bolj zaupa, z leve, andražu Vehovarju, Zoranu Jankoviću ali Bogdanu Gabrovcu? Foto: Blaž Samec

Popoldne ob 15.30 je v Beli dvorani ljubljanskega Grand Hotela Union predviden začetek volilne skupščine Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez, kjer bodo izvedli volitve organov OKS-ZŠZ za novo mandatno obdobje 2014–2018. Prej bodo vodilni v krovni športni organizaciji še zadnjič pod vodstvom doslej edinega predsednika Janeza Kocijančiča obravnavali poročilo o delu OKS-ZŠZ v letu 2014, mandatna poročila dela 2010–2014, programske osnove za 2015 ter druge dokumente, ki jih je treba sprejeti pred koncem leta.

V boju za predsednika OKS so dosedanji podpredsednik OKS in predsednik Judo Zveze Slovenije Bogdan Gabrovec, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković ter nekdanji kajakaš, danes podjetnik, aktiven tudi v Triatlonski zvezi Slovenije, Andraž Vehovar. Glasovanje bo potekalo tajno, za zmago pa bo potrebna navadna večina glasov. Če te v prvem krogu glasovanja ne doseže nihče, se v drugi krog uvrstita kandidata z največ glasovi (lahko tudi vsi trije, če sta dva izenačena po glasovih). Tudi v drugem krogu zmagovalec potrebuje večino glasov. Če te ni, se šteje, da predsednik ni izvoljen. Tako se imenuje vršilec dolžnosti predsednika OKS-ZŠZ, ki mora sklicati novo volilno skupščino najpozneje v treh mesecih.

Pri Hokejski zvezi Slovenije so se odločili, da svoj glas namenijo Vehovarju. Predsednik HZS Matjaž Rakovec nam je povedal: »Andraž Vehovar pomeni upanje na spremembe, ki so potrebne. Ob sebi ima dobro, kakovostno ekipo kandidatov za podpredsednike tako na športnem kot poslovnem področju. Ob tem je najmanj obremenjen s preteklostjo. Mislim, da je končno nastopil čas, da določene projekte zaupamo novim ljudem, ne pa da so ves čas v ospredju isti obrazi.« Košarkarji podpirajo Jankovića, predsednik KZS Matej Erjavec je včeraj sporočil: »Zoran Janković nam je najbližje s svojim programom. V prvi vrsti namerava konkretno poskrbeti za boljše financiranje kolektivnih športov, kot je bilo to doslej. Pa s tem ne mislim, da mora zaradi tega kar koli vzeti individualnim panogam. Menimo, da je Janković najboljša izbira za košarko in šport v celoti.« Veslači so se izrekli za podporo Gabrovcu. Generalni sekretar VZS Jernej Slivnik je pojasnil: »Gabrovec je mož, ki je bil športnik, uspešen predsednik judo zveze, je pa tudi zrasel v sistemu OKS, zato odlično pozna problematiko in ponuja rešitve. Ni konflikten, pripravljen je na pogovor in skupno iskanje kompromisov. V ekipi ima tudi našega Iztoka Čopa

Odziv Vehovarja na pisanje Slovenskih novic

Kandidat za predsednika OKS Andraž Vehovar se je odzval na govorice, zapisane na naših straneh, češ da bo v primeru zmage Zorana Jankovića na volitvah za predsednika OKS sam zasedel položaj generalnega sekretarja v krovni športni organizaciji. »Bližje ko so volitve, večja je nervoza predvsem tam, kjer že vedo, da nimajo potrebne podpore. Sam sem se prijavil za predsedniškega kandidata OKS. Nikakor ne sprejmem nedopustnih manipulacij, da bi ob zmagi katerega od protikandidatov prevzel katero koli funkcijo, bodisi podpredsedniško ali funkcijo generalnega sekretarja. Imam odlično ekipo, ki ji zaupam, in le s to ekipo in njenim znanjem ter energijo bom lahko uresničil zastavljene cilje svojega programa,« je bil jasen Vehovar. 

Deli s prijatelji